Prvi Festival ART JOGE „SIMILIRIS“ u Srbiji u organizaciji Joga saveza Srbije i pod pokroviteljstvom Evropske joga federacije, održaće se u sredu 20. maja od 12-21h u TC Delta city na Novom Beogradu. Ulaz je besplatan.

Na Festivalu će šira javnost imati priliku da se upozna sa ART JOGOM „SIMILIRIS“ – stilom joge koji je sve popularniji u svetu. U programu će se smenjivati Joga klubovi koji neguju ovaj stil joge u našoj zemlji, a najavljeno je i učešće klubova iz inostranstva.

Regeneriše organizam

Potreba za organizovanjem Festivala i sve veća popularnost ovog stila joge leži i činjenici da ART JOGA „SIMILIRIS“ zadovoljava suštinske potrebe savremenog čoveka – daje mu mogućnost da se kroz dinamičku fizičku aktivnost oslobodi fizičke tenzije i mentalne napetosti. Suprotno uobičajenom predubeđenju da fizička aktivnost troši energiju i stvara umor, vežbanje ART JOGA „SIMILIRIS“ regeneriše telo, oslobađa ga tenzije, čime se stvara nova životna snaga i vitalnost koje se manifestuju na intelektualnoj, emotivnoj i kreativnoj sferi života.

Scenski utisak

ART JOGA „SIMILIRIS“ je stil joge u kome se joga prepliće sa elementima savremenog plesa i modernog baleta. Poštujući osnovna načela izvođenja joga položaja, uz sklad pokreta, disanja i pažnje, uvodi se muzika i ritam, pa se tako u nastupima ART JOGE „SIMILIRIS“ postiže snažan scenski utisak koji privlači gledaoce atraktivnim izvođenjem i estetskim senzibilitetom.

Akademski pristup

Organizator PRVOG FESTIVALA ART JOGE „SIMILIRIS“ je Joga savez Srbije, nacionalni granski savez, utemeljen u negovanju akademskog pristupa jogi. Kroz mnogobrojne aktivnosti Joga savez Srbije nastoji da obezbedi visok nivo joga prakse kod nas, sa željom da je što više približi širokoj publici. Joga je u našoj zemlji priznata od strane Ministarstva sporta kao grana sporta, a u Ministarstvu zdravlja pripada oblasti tredicionalne medicine. Joga savez Srbije je član Sportskog saveza Srbije kao i Evropske i Međunarodne joga federacije. Uz odobrenje nadležnog Ministarstva sprovodi program stručnog osposobljavanja za zvanje – instruktor joge.

Prof. dr Predrag Nikić
Predsednik Joga saveza Srbije

Pogledajte još i „Art jogine“