Kratkoročni i dugoročni efekti vežbanja su dobro poznati. Vežba smanjuje nivo holesterola i poboljšava raspoloženje.

Činjenica je da mnogi od nas provode puno vremena u teretani, jer mislimo da je to bolje za nas. Trčimo dok gledamo TV, vozimo sobni bicikl dok čitamo magazin, podižemo tegove 30–60 minuta…

Ipak, možemo dobiti iste rezultate od jednog minuta vežbanja! Istraživanja ukazuju da 1 minut narednih aktivnosti može zameniti 45 minuta trčanja.

Ove vrste vežbi utiču na povećanje kardiovaskularne izdržljivosti i proizvodnju energije i kiseonika u mišićima.

Brzo trčanje

Ako živite blizu brda ili neke uzvišice, prošetajte ili otrčite do tamo, kako biste se zagrejali. Ne mora biti mnogo strmo, bilo kakav nagib je poželjan. Odradite sprint uz nagib 20 sekundi. Odmorite pri povratku. Ponovite sprint najmanje tri puta. Za tri seta biće vam potrebno svega 5 do 7 minuta.

Stepenice

Trčite uz stepenice što brže oko 20 sekundi (bonus je preskakanje stepenica). Počnite sa tri seta, ali ciljajte na to da vremenom bude šest. Trajaće oko 7 minuta.

Izbegavajte trčanje niz stepenice, jer nije dobro za kolena. Koristite lift ako je potrebno.

Preskakanje konopca

Ovo je još jedan dobar predlog za jednostavan i prilagodljiv trening. Kratko se zagrejte, a zatim preskačite konopac najbrže što možete u roku od 20 sekundi. Potom sporije preskačite 2 minuta. Ponovite vežbu tri puta.