Ukoliko volite sveže začine koji mogu učiniti vaše obroke ukusnijim, možete ih i sami uzgajati u svojoj kuhinji. Mnoge začinske biljke uspevaju u zatvorenom prostoru kao kućne biljke. Sve što vam je potrebno je svetlost, nekoliko dobro izabranih vrsta i avanturistički duh.

Da bi se osigurao uspeh, obično je najbolje započeti sa zdravim biljkama, a ne sa semenom. Formirane biljke bolje uspevaju i mogu trajati duže od biljaka koje su započete iz semena.

Kako započeti

Potreban vam je svetao prostor, veliki prozor sa sunčane strane, terasa ili soba sa krovnim prozorima. Izaberite lokaciju sa temperaturom između 20 i 22 stepena celzijusa uz dobru cirkulaciju vazduha. Prostor pored prozora može biti previše hladan za neke začinske biljke.

Većina začinskog bilja najbolje uspeva sa najmanje pet do šest sati direktnog svetla. Za nanu, peršun i vlašač je dovoljno četiri do pet sati. Imajte na umu da je prirodno svetlo manje intenzivno zimi. Drugi faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odabira lokacije su obližnja drveća, nadstrešnica ili krov zbog senke koju prave. Ako biljke počnu izgledati krakato, možda ćete trebati da ih pomerite na lokaciju sa više svetla ili dodati fluorescentna svetla.

Odabir saksije i zemlje

Možete koristiti saksiju prečnika minimalno 12 cm, koja ima otvore na dnu. Bilo bi dobro da ipak izaberite veću posudu kako bi korenje imalo što više prostora, što će vam omogućiti veću biljku za korišćenje.

Koristite drenažnu mešavinu za sađenje, jer će baštenska zemlja biti tvrda u saksijama pa može zagušiti korenje. Potražite premijum mešavinu koja uključuje lagane sastojke kao što su perlit ili vermikulit kako bi se omogućilo da zemlja bude rastresita i vazdušasta.

Saveti za uzgajanje

Zalivanje će se razlikovati u zavisnosti od veličine i vrste biljke, veličine i tipa saksije i doba godine. Biljke rastu sporije tokom zime, kada je slabije osvetljenje i zato zahtevaju manje vode. Za većinu biljaka dozvolite da se zemljište malo osuši. Kod bosiljka, vlašca, nane i peršuna, zemlju održavajte vlažnom. Najbolji način da proverite kada je biljci potrebna voda je da uronite prst 2 cm u zemlju. Ako je zemlja suva, neophodno je zalivanje.

Začinsko bilje koje vredi uzgajati u zatvorenom

Bosiljak (Ocimum basilicum):
Raste kao godišnja ili kratkotrajna višegodišnja biljka. Probajte Đenoveze za klasičnu aromu i ukus, Limun bosiljak za nagoveštaj citrusa ili Sijamsku kraljicu za jedinstveni, začinski ukus.

Lovor (Laurus nobilis):
Prvenstveno raste polako, ali će na kraju postati žbun ili malo drvo koje se lako može oblikovati. Preporuka je da kupite mlado drvo kako ne biste dugo čekali.

Francuski peršun (Anthriscus cerefolium):
Začinska jednogodišnja biljka slična peršunu po izgledu i ukusu. Za korišćenje otkinite spoljno lišće i stabljike.

Vlašac (Allium schoenoprasum):
Trava poput višegodišnje biljke sa delikatnim ukusom luka. Groleau vlašac odlično uspeva ukoliko je smešten na prozoru. Allium tuberosum ima blag ukus belog luka. Isecite male snopove listova do nivoa zemlje kako bi rasli novi.

Korijander (Coriandrum sativum):
Takodje poznat kao Kineski peršun, ova jednogodišnja biljka ima prepoznatljiv ukus mešavine peršuna, žalfije i citrusa. Najbolje je da se gaji iz semena. Raste brzo, ali jednom kada se ubere, ne regeneriše se. Proširite rasad tako što ćete istovremeno u tri saksije imati različite faze: seme, srednji rast i biljka spremna za branje.

Mirođija (Anethum graveolens):
Aromatična jednogodišnja biljka. Zatvoreni prostor je najpogodniji za rast lišća. Posadite nekoliko faza.

Majoran (Origanum spp.):
Ova mediteranska biljka pripada porodici origana, ali njegov ukus je izrazito slađi i delikatniji. Slatki majoran (O. majorana) se često uzgaja u posudama u zatvorenom prostoru. Italijanski majoran (O. k majoricum) je sličan, ali sa izvrsnom mešavinom slatkog i začinjenog ukusa.

Nana (Mentha spp.):
Pepermint (M. k piperita) i (M. spicata) su dobri izbori za uzgajanje u saksiji. Engleska menta takođe dobro reaguje na zatvoren prostor. Obezbedite posebnu saksiju, jer često može da škodi drugim biljkama.

Origano (Origanum vulgare ssp. Hirtum):
Grčki origano pruža autentičan origano ukus, raste do 25 cm u saksiji. Kaliter (O. vulgare Kaliteri) je grčka vrsta koja je ukusnija, bez previše gorkog ukusa. Berite često lišće kako bi se podstakao novi rast. Origano ostaje produktivan do dve godine i treba ga zameniti kada se biljka udrveni.

Peršun (Petroselinum spp.):
Kako Italijanski tako i Pljosnati peršun (P. crispum var. Neapolitanum) odlično uspevaju u zatvorenom prostoru. Italijanska vrsta ove dvogodišnje biljke često je favorit zbog svog odličnog ukusa. Odsecite spoljne listove po potrebi kako bi se podstakao novi rast iz sredine.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis):
Ova višegodišnja biljka dolazi u vidu puzavice ili žbuna. Za najbolji ukus, izaberite uspravne sorte. Iako ruzmarin uživa u suvim uslovima, neophodno je da zemljištu nikada ne dozvolite da se potpuno osuši.

Žalfija (Salvia officinalis):
Za uzgajanje u saksiji, izaberite Patuljastu žalfiju oko 25 cm. Pruža isti ukus kao i baštenska koja je dosta duža.

Timijan (Thimus spp.):
Limun timijan (T. k citriodorus) i Francuski timijan (T. vulgaris) su odlične kulinarske varijante. Interesantan je i Origano timijan sa svojim odličnim ukusom origana.