Posmatranje bračnih parova započelo je sedamdesetih godina prošlog veka kada su naučnici primetili da su stope razvoda sve veće, a trajne veze sve ređe. Brinuli su o tome kako će ti razvodi uticati na decu. Godine 1986. psiholozi Džon i Julija Gotman pokrenuli su „ljubavnu laboratoriju” na Univerzitetu u Vašingtonu i pozvali mladence da im se pridruže kako bi razgovarali o svojim odnosima.

Džon i Julija su hteli da učine nešto više od običnog ćaskanja sa tim parovima o njihovim nedavnim venčanjima ili njihovim iskustvima u dotadašnjim zajedničkim životima. Postavljana su im pitanja o njihovim odnosima sa supružnicima dok su oni sedeli pored njih. Učesnici eksperimenta su u toku ovih razgovora bili priključeni na elektrode. Uz pomoć njih naučnici su merili protok krvi, broj otkucaja srca i intenzitet znojenja. Nakon 6 godina Džon i Julija su se sastali sa parovima koji su učestvovali da bi saznali da li su raskinuli ili ostali zajedno.

Parove koji su ostali zajedno nakon 6 godina naučnici su nazvali „majstori”. One koji su raskinuli ili one koji su bili konstantno nesrećni nazvali su „katastrofe”. Za ovu procenu nakon 6 godina, Gotmanovi su koristili podatke koje su prikupili uz pomoć elektroda. Otkrili su da su uspešni parovi bili mirniji u toku prvog razgovora u odnosu na nesrećne. „Katastrofe” učesnici su češće imali ubrzane otkucaje srca i više se znojili. Ti partneri nisu imali međusobno poverenje i zajedničku intimnost. To je i njihovo telo pokazalo.

Još zanimljiviji su bili rezultati drugog istraživanja Gotmanovih 1990. godine. Ovog puta su mladenci bili pozvani u laboratoriju koja je nameštena tako da ima krevet i postavljen doručak. Naučnici su prosto posmatrali ponašanje parova koji su postupali kao kada bi bili na odmoru. Džonov cilj je bio da otkrije koja bi tačno ponašanja mogla pomoći da se sa sigurnošću predvidi koji će parovi uspeti na duge staze, a koji neće. Bazirano na početnom eksperimentu i narednih 6 godina praćenja doktor Gotman je utvrdio da su dve osobine ključne za uspešnu vezu. To su ljubaznost i velikodušnost.

Ljubaznost i velikodušnost

Ovo može izgledati kao nešto prosto i očigledno, ali u ovim i narednim eksperimenatima koji su inspirisani prethodnim, značenje ljubaznosti i velikodušnosti nije samo „lepo se ponašati”, već više od toga. Uspešni parovi su davali svoje vreme i pažnju, gde se jedan partner često „okretao prema drugom” u emocionalnom smislu, umesto da ga je zapostavljao. Mladenci koji su ostali zajedno 6 godina zadovoljavali su emotivne potrebe partnera 9 od 10 puta, dok su neuspešni parovi zadovoljavali te potrebe 3 od 10 puta.

Uspešni parovi imaju naviku da traže stvari koje mogu da cene i za koje mogu da budu zahvalni. Oni gledaju da poštuju i uvažavaju partnera. Nesrećni parovi traže partnerove greške.

Kroz godine istraživanja Gotmanovi su ustanovili da na osnovu ovih otkrića mogu sa 94 procenata sigurnosti predvideti za bilo koji par da li će uspeti ili ne.

Saveti

Evo nekoliko konkretnih saveta o ljubaznosti i velikodušnosti baziranih na osnovu eksperimenata Ljubavne Laboratorije:

Pokažite interesovanje. Ako vaš partner ukazuje na nešto ili pokušava da vas angažuje u razgovoru o nečemu njemu važnom, priključite se, makar i ako to nije baš vaša stvar ili vama interesantno. Ovo je primer „okretanja prema drugom” u pokušaju povezivanja.

Imati loš dan nije izgovor za razdvajanje. Pravi test vaše ljubaznosti i velikodušnosti jeste da se ne osećate da ste vi najbitniji. Ako vaš partner izrazi potrebu, a vi ste umorni, pod stresom ili ometeni, onda velikodušno raspološenje naiđe kada partner traži vašu pažnju. Onda se vi „okrenite prema vašem partneru”.

Svađajte se ljubazno. Uspešni parovi se raspravljaju, ali znaju kako da izraze svoj bes sa ciljem rešavanja. Umesto da optužujete u žestini trenutka, objasnite zašto ste povređeni i uznemireni.

Verujte namerama svoje bolje polovine. Ukoliko vaš partner kaže da radi nešto da vas usreći, verujte mu. Nemojte previše da analizirate ili pokušavate da istražite skrivene motive. Velikodušnost je pružanje vaše ljubavi i zahvalnosti.

Podelite iskrenu radost. Umesto da čekate na izazov i teška vremena da dokažete da možete da budete podrška, počnite da bodrite bolju polovinu i u srećnim periodima. Kada voljena osoba dođe do vas sa dobrim vestima, u tom trenutku se ostavite nekih nebitnih stvari ili radnji koje se mogu odložiti za kasnije. Budite deo njene radosti dok vam ništa drugo ne ometa pažnju.