Pranje odeće bi trebalo da bude vrlo jednostavan zadatak, ali takođe može biti prilično težak, posebno kada se radi o mrljama ili mirisima koje je teško izvući.

Odeća koja se nalazila u skladištu tokom dužeg vremenskog perioda ili koja je bila izložena znoju, često apsorbuje neprijatne mirise koji ne izlaze u toku normalnog ciklusa pranja.

Ako u plakarima postoji plesan ili ako se odeća drži u sredinama neprijatnog mirisa, bićemo prinuđeni da bacimo čak i našu omiljenu odeću.

Predstavljamo vam 6 trikova na bazi prirodnih sastojaka koji će vam pomoći da se otarasite neprijatnih mirisa iz svoje odeće bez da je upropastitite, dok će vam ujedno pomoći da uštedite novac koji biste potrošili na različite omekšivače.

Belo vinsko sirće protiv neprijatnih mirisa

Mnogi ljudi preporučuju korišćenje belog vinskog sirćeta za čišćenje kuće, a takođe je odlična alternativa i za pranje odeće. Kiselina pomaže u uklanjanju mrlja i loših mirisa. Osim toga, belo vinsko sirće ima efekat omekšavača i čini sve tkanine veoma lepim i mekanim.

Sipajte šoljicu belog vinskog sirćeta u mašinu za pranje veša gde biste normalno sipali omekšivač.

Hladan vazduh

Hladan vazduh frižidera je dobro rešenje za uklanjanje neprijatnih mirisa koji se zadržavaju u odeći.

Operite svoju odeću kao što je inače perete i ostavite je u frižideru nekoliko sati. Posle je isperite i ostavite da se osuši.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je jedan od najpoznatijih prirodnih sastojaka koji se može koristiti za čišćenje. Ne samo da pomaže u uklanjanju supstanci koje uzrokuju neprijatne mirise, već i uspešno izvlači mrlje.

Zbog efekata beljenja treba je koristiti samo na beloj odeći.

Samo je pospite po odeći i pustite da odstoji 20-tak minuta, a zatim je uklonite četkom.

Ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca sadrži antibakterijske i antigljivične supstance koje se često koriste za lečenje zdravstvenih problema. Koristi se za neutralisanje mirisa pošto eliminiše vlažnost iz odeće.

Ulje čajevca pomešajte sa vodom i nanesite na odeću. Pustite da odstoji sat vremena.

Sok od limuna

Svež sok od limuna se često koristi za uklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa, jer njegova limunska kiselina lako može prodreti u tkaninu.

Iscedite nekoliko limuna i pomešajte sok sa 2 litre tople vode. Pustite da se malo ohladi, a potom potopite odeću na 30 do 40 minuta. Isperite je i stavite da se suši.

Kora pomorandže

Miris pomorandžine kore je prijatan i pomaže u neutralisanju loših mirisa.
Štaviše, njene komponente čine odeću mekanom i pomažu u uklanjanju mrlja.

Očistite nekoliko narandži i stavite koru da kuva u 2 litre vode. Pustite da se malo ohladi a potom potopite svoju odeću na tri sata. Isperite odeću i stavite je na sušenje.

Sada kada ste naučili da uklonite miris odeće prirodnim sastojcima, i videli da su sastojci vrlo jednostavni za korišćenje, sve što treba da uradite je da izaberete način koji najbolje odgovara vašoj dnevnoj rutini.