Svaka namirnica koju pojedemo ima duhovni i energetski efekat na naše telo, um i duh. Svest o navedenom predstavlja temelj duhovne ishrane.

I pored previše, često suprotstavljenih izbora, još uvek postoji mali glas unutar svakog od nas koji zna odgovor na sva naša pitanja. To je glas naše intuicije, deo nas koji je urođeno povezan sa najdubljom istinom i uvek nam ukazuje šta je to zapravo potrebno našem telu, umu i duši. Naša intuicija nas podseća da usporimo, saslušamo i obratimo pažnju na poruke i znakove koje naša tela konstantno isporučuju o tome koja duhovna hrana je najbolja za nas u datom trenutku.

Potrebno je naučiti kako intuitivno obratiti pažnju na ono što je telu odmah potrebno, oslanjajući se na brojne energetske perspektive hrane.

Hrskava hrana

Bes.
Hrskava hrana nam pomaže da iskažemo bes na bezbedan način, pružajući izlaz tako da ne moramo da se bavimo ljudima ili okolnostima koje nas dovode do toga da budemo ljuti.

Slana hrana

Strah.
Imamo potrebu za slanom hranom, jer želimo da imamo raznovrsniji i bogatiji život, ali smo suviše uplašeni da preuzmemo rizik.

Proizvodi sa glutenom

Udobnost i sigurnost.
Šta može biti utešnije od toplog cimeta, pire krompira ili činije paste? Gluten proizvodi nam mogu pružiti udobnost i sigurnost koja nam je potrebna.

Šećer

Uzbuđenje.
Šećer može biti zamena. Ako nismo u mogućnosti da neko podeli radost sa nama, možemo koristiti šećer kao zamenu.

Mlečni proizvodi (mleko, sladoled, masni sir)

Ljubav.
Naša prva hrana je majčino mleko. Bogati, slatki, ili masni mlečni proizvodi predstavljaju bezuslovnu ljubav koju smo dobili ili je trebalo da dobijemo u detinjstvu. Žudimo za mlečnim proizvodima i hranom kada želimo bezuslovnu ljubav i zaštitu koju ne možemo pronaći u svakodnevnom životu.

Čokolada

Seksualni nagon.
Svi smo mi senzualna, seksualna bića. Konzumiranje čokolade je siguran način da se osećate senzualno kada život nema romantike. Takođe je zamena za seksualne odnose i fizičku ljubav koja je potrebna, ali je možda preveliki strah za ostvarivanjem.

Kukuruz

Uspeh.
Svi mi želimo da budemo i da se osećamo uspešnim. Konzumiranje kukuruza ili proizvoda od žitarica, samo na trenutak nas prožimaju osećajem profesionalnog uspeha, ali isto tako ublažavaju duboko ukorenjena osećanja nesigurnosti i neuspeha.

Alkohol

Prihvatanje.
Ako se ne osećate prihvaćenim zbog onoga što zaista jeste, alkohol može obezbediti privid samoprihvatanja. Takođe vas može zaštititi od uočenih opasnosti intimnosti. Šećer u alkoholu može da posluži kao zamena za uzbuđenja, dok kukuruz u alkoholu može ublažiti osećaj neuspeha.

 

Emotivne poruke hrane

Uzimajući u obzir prethodni spisak može vam pomoći da vidite svoje želje i izbor hrane kroz objektiv samoprihvatanja, samopoštovanja i ljubaznosti. Kao rezultat toga možete da pređete na zdravu, duhovnu hranu.

Na primer, ako često konzumirate hrskavu hranu, kao što su kokice, celer ili čips, verovatno ste ljuti ili nervozni zbog nečega. Ako promenite svoj stav i ponašanje, vaše navike u ishrani će postati zdravije.