Da li ste imali problema sa spavanjem u poslednje vreme? Oko 30 procenata svetske populacije ima problema sa nesanicom. Nova studija je otkrila jedno moguće rešenje: kampovanje.

Boravak u prirodi može biti idealno rešenje za svakog ko se bori sa nesanicom. Istraživanje je sprovedeno od strane istraživača sa Univerziteta u Koloradu. Poslali su učesnike na nedelju dana kampovanja u prirodi.

Učesnici, uzrasta od 21 do 31 godine, brzo su promenili svoje navike spavanja tokom samo šest dana. U proseku, kod srećnih kampera zabeležena su dva i po sata dodatnog sna svake noći. Međutim, to ne znači da su bili manje produktivni. Čak i kad spavaju duže, učesnici su pokazali povišene znake aktivnosti tokom dana, usled boljeg sna noću.

Kako je došlo do preokreta?

Da bismo razumeli zašto se to desilo, istraživači ukazuju na nivo melatonina. Melatonin je hormon koji reguliše san. Prema istraživačima, nivo melatonina kod učesnika je porastao tokom kampovanja. Međutim i nakon kampovanja, učesnici su nastavili da idu na spavanje najmanje dva sata ranije.

Ove promene mogu biti uzrokovane uz resetovanje cirkadijskih satova učesnika – unutrašnjeg ritma koji govori kada treba spavati, a kada se probuditi. Kako naš biološki sat reaguje na prirodne svetlosti, mrak je deo naše osnovne fiziologije.

Naš moderan život uzrokuje probleme sa spavanjem

Za razliku od kampovanja, naše savremeno okruženje i veštačko svetlo uzrokuju probleme sa spavanjem.

Istraživači su dugo testirali kako veštačko svetlo može da poremeti naš prirodni ciklus sna. Osnovna ideja je da naša tela reaguju pri svetlosti i tami na veoma specifične načine. Svetlost nas pokreće da budemo budni, dok tama podstiče san. Naše moderno okruženje je zaista promenilo vreme naših unutrašnjih časovnika, ali i tajming kada spavamo.

Dakle, dok veštačko svetlo remeti naš prirodni obrazac spavanja, priroda može dovesti stvari u red. Vikend kampovanje može brzo resetovati naš biološki ritam.

Izložite se prirodnom svetlu

Ako imate problema sa spavanjem i želite da isprobate eksperiment, postoji nekoliko stvari koje treba imati na umu. Tokom početnog eksperimenta, učesnicima nije bilo dozvoljeno da se izlažu bilo kakvom veštačkom osvetljenju. Lampe su bile zabranjene, a i svi elektronski uređaji kao što su telefoni i tableti. Izolovani od njihovih spravica, učesnici su bili izloženi samo prirodnim izvorima osvetljenja: suncu, mesecu i vatri. Međutim, u kasnijoj fazi eksperimenta, učesnicima je bilo dozvoljeno da ponesu svoje lampe, ali i tada su rezultati ostajali pozitivni.

Naravno, eksperiment ne mora biti isključivo kampovanje. Cilj je više prirodnog svetla tokom dana i manje veštačke svetlosti noću. Jutarnje šetnje mnogima mogu pomoći da povećaju svoju produktivnost u toku dana.