Preuzimanje odgovornosti

U pokušajima da se oslobodimo krivice za promašaje i neuspehe, često krivimo nesrećnu sudbinu, lošu genetiku, sticaj okolnosti, društvo ili drugog pojedinca. Jednostavnije i lakše nam je da igramo ulogu žrtve, nego da preuzmemo odgovornost i ispravimo ono što nam smeta, napravimo preokret, preduzmemo korake potrebne za poboljšanje neke nepovoljne situacije.

Kada se sudbina uzme u sopstvene ruke, tada se prekida lanac zavisnosti od drugih, od životnih okolnosti, od nametnutih ograničenja.

Presudna vrlina

Svuda oko sebe vidimo one koji su, uprkos tome što ih je život osujetio, uspeli da ostvare uspeh, postignu slavu, posluže kao primer. Svi oni su odbili da se prepuste malodušnosti. Zahvaljujući preuzimanju odgovornosti postali su gospodari svojih života. Nisu čekali da ih se bilo ko seti, da se bilo ko pobrine za njihovu sreću, već su to učinili sami.

Svet nikome ništa ne duguje, ali sebi dugujemo sve. Kada postanemo svesni toga da smo najodgovorniji za svoje živote, osetićemo moć, postati više rešeni da se hvatamo u koštac sa problemima, jačaćemo samopouzdanje, sticati dostojanstvo, širiti optimizam. Istovremeno ćemo se odreći kritikovanja, prigovaranja, samosažaljevanja, osećaja inferiornosti i bezvrednosti.

Odricanje od odgovornosti izaziva frustraciju, ruši integritet, razvija apatiju, podstiče lenjost. Najpogubnije od svega je uverenje da je sve u tuđim rukama, da sve zavisi od nekog ili nečeg drugog. Pasivno trpljenje onoga što nam ne odgovara znači odricanje od odgovornosti, prepuštanje životnoj stihiji.

Odgovornost je presudna vrlina za postizanje uspeha, za sposobnost kreiranja sopstvenog života. Podrazumeva savesno, korektno obavljanje dužnosti i izvšavanje obaveza, kao i realno sagledavanje uzroka problema. Preuzimanje odgovornosti donosi pozitivne efekte u svim aspektima života i garantuje duševni mir, blagostanje, zdravlje, ljubav.

Odgovorni ljudi izazivaju poštovanje i služe kao primer i inspiracija, kao dokaz da smo sami kovači sopstvene sreće i kreatori sopstvenih sudbina.