Empata, čovek stena, otvorena osoba ili intelektualna osoba…

 

Intelektualan tip ličnosti: intenzivni mislilac

Intelektualci su bistri analitičari. Svet snažno filtriraju kroz racionalno razmišljanje. Ostaju kul u teškim situacijama, često se bore sa emocijama, ne veruju svom unutrašnjem vodiču.

Da li ste intelektualni tip?

Da li verujete da možete iznaći svako rešenje na svoj način? Kada se suočite sa problemom, da li odmah počnete sa analizom, zanemarujući kako to utiče na vas? Da li više volite da planiranje  bude spontano? Da li vas vaš hiperaktivni um sprečava da zaspite?

Ako je tako, probajte naredno:

 Dišite duboko. Ako ste mentalno blokirani, jednostavno udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta.
 Vežbajte. Bilo da se šetate,  vozite rolerima, ili dižete tegove, vežba stvara akutnu svest tela koja opušta zauzet um.
 Saosećanje. Zapitajte se, „ Kako mogu da reagujem srcem, a ne samo razumom?”

 

Empata: Emocionalni sunđer

Empate su veoma osetljive prirode, pune ljubavi i podrške. Kada su u pitanju emocije, osećaju gotovo sve.

Da li ste empata?

Da li su vam nekada rekli da ste „previše emotivni” ili „osetljivi?” Kada se vaš prijatelj uznemiri da li počnete da osećate isto? Da li se napunite energijom kada ste sami i imate tendenciju da se iscrpite kada ste okruženi gomilom ljudi? Da li ste osetljivi na buku, mirise, i suvišne priče?

Savet: Odvojite malo vremena za smirujuće kratke pauze tokom dana. Izađite napolje u šetnju, meditirajte u svojoj sobi. Fokusirajte se na izdisaj, kako biste eliminisali anksioznost ili strah.

Snažan i ćutljiv tip ličnosti

Dosledan, pouzdan i stabilan tip, uvek će biti tu za vas. Možete izraziti svoje emocije slobodno u njihovoj blizini, neće se nervirati ili suditi vam. Ali često teško izražavaju svoja osećanja,  okolina obično pokušava da izvuče emocije iz njih.


Da li ste ovaj tip osobe?

Da li vam je oduvek bilo lakše da slušate nego da podelite svoja osećanja sa drugima? Da li se često osećate kao da ste najpouzdanija osoba u prostoriji? Da li ste generalno zadovoljni statusom kvo u odnosima (iako drugi pokušavaju iz vas izvući vaše emocije)?

 

Ako je tako, probajte sledeće:

Uzdrmajte malo stvari. Pokrenite emocionalnu razmenu umesto jednostavno da reagujete na njih. Ne zaboravite da je pokazivanje emocija oblik strasti i velikodušnosti takođe.
Izražavajte svoja osećanja svakodnevno. U dnevnom listu, zapišite svoje emocije. Ne sputavajte se. Izrazite svoje emocije. 

 

Otvoreni tip ličnosti: u skladu sa emocijama

U pitanju su osobe koje su u kontaktu sa svojim emocijama i vole da ih dele. U stanju su da brzo prevaziđu negativne situacije i krenu dalje. Njihova mana je to što oni imaju tendenciju da dele „previše informacija” što može izbezumiti mnoge ljude.

Da li se prepoznajete pod ovim tipom osobe?

Da li se osećate anksiozno ukoliko osećanja držite u sebi? Kada se pojavi problem da li ćete ga prvo podeliti sa drugima?

Ako je tako, probajte sledeće:

Pre traženja podrške, prepustite se svojoj intuiciji. Provedite nekoliko trenutaka u miru, osluškujući sebe. Pokušajte rešiti situaciju mirnim putem.