Razmotrite zaključke različitih studija koje sugerišu da je svakodnevni odlazak u prirodu neophodan!

Život u gradu, je nešto što je uobičajeno za nas ljude. Ako to uporedimo sa vremenom provedenim u prirodi, naš život u gradovima je gotovo nikakav i skoro tri četvrtine stanovništva sveta živi u gradovima! To je teško zamisliti, ali opet, sve što se dešava, dešava se prvo i najvećim delom u gradu: nove tehnologije, nove ideje, nova preduzeća, svi oni napreduju u gradovima tako da ima smisla za nas da se okupimo na jednom mestu.

Uprkos ovim divnim prednostima, koje život u gradu ima i svoje loše strane: učestalije su šanse za nekoga da razvije mentalnu bolest, uključujući depresiju. Ali ovo se relativno lako da prevazići, na primer, samim pogledom na neki prirodni element, kao što su drveća ili žbunja, čini da se osećate mnogo bolje! Drugi primer su deca: kad god njihov pogled ima prirodne elemente, izgleda da oni imaju više nivoe samodiscipline.

Postoje i drugi načini kako da umirite svoj um: studija Gregori Bratman-a, sugeriše da 90 minuta šetnje u mirnom i prirodnom parku smanjuje nervne aktivnosti u oblasti mozga koje su uglavnom povezane sa brigama i negativnim mislima. Te razlike nisu bile ustanovljene nakon šetnje pored napornog autoputa. A 50 minuta hoda u prirodnom okruženju imalo je za posledicu porast u performansama radne memorije i manji osećaj anksioznosti.

Tako da, priroda ima svojih prednosti za sve one koji žele da posete nešto tokom svakog dana a da to ne izgleda kao da je čovek napravio. Kao što su automobili, zgrade, ulice i slično. Samo jednostavan zvuk koji vodi do vodopada, ili posmatranje patki, plivajući, miris vlažne trave, impozantne karakteristike predivnog drveća, mogu imati koristi za stanje našeg uma. A da ne pominjemo ono što nam sunčeva svetlost i vežba mogu pružiti! Postoji toliko toga za vas jednostavnom šetnjom u prirodi.

Zato izađite i uživajte u korisnim efektima drveća, ptica, jezera i raznih biljaka. Pripremite zdrav obrok i užinajte pod suncem za promenu. Povežite se sa sobom i neka vam se nepotrebne misli istope pod tim prijateljskim suncem. Iskusite kako jednostavan život može biti.