Nije realna, niti postojana, najčešće nije ni logična, ni uzvraćena, ali je, uprkos svemu, slatka. Zaljubljenost. Prizivamo je, kako bi se odmorili od ogoljene stvarnosti, kako bi se preselili u svet u kome, makar i naizgled, vlada idila. U kome nam je najviše stalo do toga da delimo istu rezonancu sa voljenom osobom, da treperimo na istim vibracijama, makar se sve to odvijalo i bez njenog prisustva.

Nepostojeće carstvo

Kada smo zaljubljeni, ništa ne može da prodre do našeg razuma, od zaglušujuće jačine osećanja. Odbacuju se sva upozorenja, pamet se predaje pred orkanskom silinom romantičnih predrasuda. Um postaje brisani prostor, na kome iščezavaju sva pitanja, sve dileme. Odgovor je samo jedan, onaj, koji dopire pravo iz srca, i koji nas tvrdoglavo okreće ka objektu našeg obožavanja. Sve nam se čini opojno lako, jednostavno, ostvarivo. Sve postaje adekvatno, ispravno, baš onako, kako bi trebalo da bude. Sve dobija svoj smisao, svoju meru, svoje značenje. Tela nam dospevaju u blaženo, bestežinsko stanje i plutaju, nesputana težinom. Krv nam pleše u venama, ćelije dišu, čini nam se da se iznova rađamo u svakom novom trenutku. Drugačiji, radosniji, izmireni sa sobom, sa svima, sa svetom. Ispunjeni sveobuhvatnom ljubavlju.
Događa nam se da zaplačemo od sreće, one izvorne, nehotične, koja nas obuzima bez razloga. Nepomućene sreće, rođene u sedištu sopstva, koja nas navodi da joj se prepuštamo, uvek iznova. Prestajemo da primećujemo ono što nas inače sputava, koči, plaši. Postajemo neustrašivi, osećamo se moćno.
Ljubav je dar, ljubav je uteha i donosilac slatkih nemira. Svuda vlada idila, ravnoteža, harmonija. Oči nam se otvaraju, pogledi beže samo na ono što može da nas ispuni i osnaži. Dobijamo volju za životom zahvaljujući tim pogledima, zahvaljujući pojačanim doživljajima sveobuhvatne vrednosti. Pristupamo idealizovanju svega, naročito osobe u koju smo zaljubljeni, odbacujući realnost. Osećanja nam razgorevaju krv i meso, bude se pri samoj pomisli na voljenu osobu, dok sam pogled na nju postaje spektakl.

Voljena osoba je, u stvari, samo spoljašnji odraz naših sopstvenih osećanja, njene mane su maskirane našim insistiranjem na njenoj bezgrešnosti. Iskušavamo eruptivnu životnu silu, otkrivamo zadivljujući nivo ispunjenja, prepuštamo se snovima, maštanju, gluvi i slepi za sve ono što bi moglo da nas učini ranjivima. Prepuštamo se talasima života, ne hajući za to što bi oni mogli da nas odnesu na oštre hridi.

Naše osećanje bezbednosti je iracionalno, jer boravimo u nepostojećem carstvu. Lako se pokoravamo lepoti, koja postaje jača od svega, koja potapa stare obrasce, sve što je urušava. Mentalni i fizički tereti nestaju, kao rukom odnešeni. Smenjuju ih regenerišući podsticaji, zahvaljujući kojima znamo da smo živi. Sve granice se tope, postajemo sve, postajemo svako, postajemo svašta. A najviše svoji. U stanju zaljubljenosti, u zenitu sreće, makar i varljive, u kompletno proživljenim trenucima, dugim i dragocenim koliko je to i sama večnost.