Po svojoj dinamici, život se sastoji od uspona i padova, od mogućnosti i izazova, od prilika i iskušenja. Neminovno je da se, u tom šarolikom spektru, ponekad povuku pogrešni potezi, donesu pogrešne odluke, krene pogrešnim putem. Ko se, u punoj meri, uključuje u raznolike životne procese, ne može da izbegne greške, ma koliko se trudio i težio besprekornosti. Ne mora, međutim, svaka greška da se smatra za neuspeh. Mnoge od njih bi trebalo da se protumače kao dobrodošle lekcije, čija je svrha da unapređuju iskustvo i olakšavaju suočavanje sa nekim budućim kritičnim situacijama.

Pravilno sagledano iskustvo

Ako se zauzme afirmativni stav, lišen samooptuživanja i oplakivanja zle sudbine, greške bi mogle da se protumače kao prilika za rast, za učenje, za sazrevanje. Proces sazrevanja se upravo i sastoji od naizmeničnih uspeha i neuspeha, od donošenja pravilnih i pogrešnih odluka. Ukoliko se promeni fokus, kao i prateći osećaji, nijedan neuspeh ne bi trebalo da se sagleda i doživi kao tragičan, već kao nužni preduslov za učenje, za duhovno i mentalno sazrevanje. Najčešće se mnogo više nauči iz situacija koje se okarakterišu kao neuspešne, nego od onih koje se slave kao uspešne. Ukus poraza i bola donosi drugačiji uvid, od ukusa pobede i radosti. Trijumf može da uljuljka, dok poraz nosi u sebi prilike za preokrete i preobražaje. Ne postoje načini da se izbegnu porazi, ali oni mogu da se prevladaju ako nisu praćeni gorčinom, razočarenjem, ako se ne tumače kao znaci slabosti. U svakom od tih poraza se krije neka lekcija, novi putokaz, novo iskustvo, zahvaljujući kome sledi napredovanje na putu duhovnog razvoja. Takav pristup i takvo gledanje mogu da nas ojačaju, da nas oslobode straha od novih pokušaja, od upuštanja u nova iskušenja.

Ništa nije slučajno

Životni putevi nisu isti za sve ljude, pa se, shodno tome, na istima javljaju različite barijere. Svako ima svoju jedinstvenu misiju, svoje specifične životne zadatke, a ako želimo da ih ispunimo, nužno je da iz svakog iskustva izvučemo pouke, koje će da nam omoguće lično ispunjenje i afirmaciju. Žaljenje zbog načinjene greške koči razvoj, dovodi do nazadovanja, do zaustavljanja procesa učenja. Svaki čovek se suočava isključivo sa iskušenjima kojima je dorastao, tako da jedino od njega i zavisi hoće li ih savladati i iz istih nešto naučiti. Ništa nije slučajno, sve se odvija u skladu sa unapred skrojenim planovima, sve ima svoju funkciju, svoj značaj. Krajnji ishod bi uvek trebalo da bude lični razvoj svakog pojedinca, upravo zahvaljujući lekcijama naučenim iz situacija u kojima nam se učinilo da smo se našli u nemilosti sudbine. Svako od nas ima izbor da se oseća loše zbog toga, ili da bude otvoren za skrivene poruke, za dobrodošle lekcije. Mudrost se krije u načinu gledanja na stvari, na duboko sagledavanje onoga što se može naučiti iz pojedinih životnih situacija. Budimo otvoreni za savladavanje svih lekcija, jer se upravo u njima nalazi ono što nam je potrebno da bi postali osoba kakva želimo da budemo.