Šta je uravnotežena ishrana?

Uravnotežena ishrana se sastoji od svih hranljivih materija u svim oblicima. To znači da imate odgovarajuću količinu hrane i pića koja snabdeva telo svim potrebnim hranjivim materijama i energijom za održavanje ćelija, tkiva i razvoj tela.

Postoji mnogo vrsta ishrane, od kojih neke ovde predstavljamo:

  • Vegetarijanska ishrana,
  • Ishrana za kontrolu telesne težine,
  • Nisko kalorična ishrana,
  • Ishrana sa niskim nivoom ugljenih hidrata,
  • Ishrana sa niskim nivoom masti,
  • Ishrana za brz nalet energije,
  • Detoks ishrana,
  • Alkalna ishrana,

Na raspolaganju su stotine drugih vrsta ishrane, neke su zasnovane na medicinskim tretmanima, a neke na osnovu predloga nutricioniste za individualnu osobu.

Alkalna ishrana

Da bi organizam mogao obavljati sve telesne funkcije pravilno, pH vrednost telesnih tečnosti mora biti blago bazna. Ako je pH vrednost krvi preko 7,0 vi ste zdrava osoba, dok ukoliko te vrednosti padnu ispod 7,0 imate kiselo stanje organizma.

Šta je alkalna ishrana?

Alkalna ishrana je zasnovana na konceptu koji ukazuje da određena hrana može pomoći u održavanju pH vrednosti vašeg tela. Pomaže u gubitku telesne težine i pomaže u sprečavanju ili lečenju različitih vrsta bolesti, te stoga vodi osobu ka zdravom životu.

Neki od lekara takođe koriste ovu ishranu u lečenju različitih bolesti.

Zašto je izgrađen koncept alkalne ishrane?

Potrebno je vremena da dođemo do bilo čega što nam pomaže da uvrstimo prirodnu hranu u našu ishranu; mi veoma često koristimo obrađenu hranu. Uprkos činjenici da su nedostaci obrađene hrane ogromni, ipak više volimo da ih jedemo, a ova nebriga stavlja naše živote na kocku.

Prednosti alkalne ishrane su brojne

Alkalna ishrana sadrži većinom voće i povrće, u pitanju je veoma zdrava ishrana, sa mnogo vitamina i minerala koji su potrebni našem telu.

Podstiče unošenje hrane od celog zrna, kao što su zob, smeđi pirinač, kinoa, ječam itd. Sadrži proteine, vlakna, vitamin B, antioksidante, minerale u tragovima (gvožđe, cink, bakar i magnezijum) koji pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, gojaznosti i nekih vrsta karcinoma.

Eleminiše gazirane napitke, koji se obično nazivaju bezalkoholnim pićima i koji sadrže zaslađivač i veštački ukus. Ova pića utiču na brojne zdravstvene probleme jer velikim delom sadrže kofein koji uzrokuje razdražljivost, prekomerno mokrenje, tenziju, nesanicu, visok krvni pritisak, gastrointestinalni poremećaj i druge neželjene efekte.

Alkalna ishrana eliminiše upotrebu obrađene hrane kao što je kečap, hrana koja se priprema u mikrotalasnoj, konzervisanu hranu itd., Obrađena hrana je veoma štetna, ne sadrži hranljive materije, vitamine i vlakna u njima, može oštetiti organe ljudskog tela, jer njihov izvor nije prirodan.Ovakav način ishrane može učiniti ljude razdražljivim i nadražujućim. Prerađena hrana sadrži ogromnu količinu šećera što može postati razlog zapaljenja, i može dovesti osobu do astme.

Alkalna ishrana uključuje hranu koja je bogata vlaknima a to su pre svega: karfiol, brokoli, kupus, zeleniš, celer, pasulj, pomorandže, pečurke…Vlakna mogu smanjiti nivo šećera u krvi, holesterol i mogu smanjiti mogućnost raka debelog creva.

Nedostaci alkalne ishrane

Veliki nedostatak alkalne ishrane je da se na ovom području nije uradilo dovoljno medicinskih istraživanja; to je razlog zašto nam je od medicinskih istraživača potrebna reč o tome da bi trebali preferirati ovaj način ishrane.
Evo najnepovoljnijeg nedostatka u tome, kada govorimo o alkalnoj hrani, eleminišemo neku važnu hranu koja je esencijalna i koja obezbeđuje našem telu bogate hranjive sastojke.

Može li alkalna ishrana pomoći u gubitku težine?

Da, pomaže u gubitku telesne težine, jer isključuje hranu koja predstavlja opasnost po zdravlje. Čoveku pruža ishranu od prirodnih i organskih sastojaka i obezbeđuje hranu koja pomaže u održavanju pH vrednosti tela, što alternativno pomaže u gubitku telesne težine.

Da li alkalna hrana utiče na pH vrednost ljudskog tela?

U pitanju je pravi koncept ishrane koji dovodi do baznog stanja organizma. Većina voća i povrća je alkalna. Istraživanja su ukazala da zeleno lisnato povrće, povećava pH vrednost i dovodi do alkalnog stanja organizma, dok sendvič može smanjiti pH vrednost i dovesti do kiselog stanja.

Lista visoko alkalnih namirnica

brokoli, med, špargla, lubenica, jabuka, spanać, celer, šargarepa, rotkvice, karfiol, višnje, krompir, paradajz, grašak, lešnik, tikvice, crveno vino, suvo grožđe, zelena salata, sojine klice, crveni kupus, luk, bademi, brazilski orah, sojino brašno, spelta, tofu…

Lista umereno alkalnih namirnica

kajsije, integralni pirinač, banane, pšenica, mango, riba, kokosovo mleko, papaja, breskve, ananas, šljive, maline, orasi…

Lista zabranjenih namirnica u alkalnoj ishrani

sirće, konzervisana hrana, hrana koja se priprema u mikrotalasnoj, svinjetina, teletina, pavlaka, topljeni sir, alkoholna pića, crni čaj, šećer, jaja, veštački zaslađivači, čokolada, mleko, majonez…

Lista namirnica koje izazivaju kiselost organizma

Piletina, peciva, beli hleb, mleko, kikiriki, puter, kulen, špagete, mocarela, sardine i tuna u konzervi, parmezan, barena slanina.

Predstavljamo vam opcioni plan alkalne ishrane od koje možete imati koristi

Pokušajte napraviti kombinaciju alkalnih i kiselih namirnica tako da možete dobiti uravnotežen pH nivo u svom telu.

Doručak:
Kombinujte jaje (alkalna namirnica) sa jogurtom sa niskim sadržajem masti (kisela namirnica) i pola grejpfruta (alkalna namirnica).

Ručak:
Spanać (visoko alkalna) sa pečenom piletinom (kisela).

Večera:
Brokoli, boranija (alkalna) sa smeđim pirinčem (kisela).

Pogledajte još i „Ishrana i treće oko“