Zeleni čaj

Zeleni, crni i beli čaj su prepuni polifenolima. To su biljna jedinjenja koja podstiču imuni sistem i koja nas mogu zaštiti protiv određenih upala. Međutim, pošto je zeleni čaj napravljen od nefermentisanog lišća, on sadrži najveću koncentraciju polifenola koji su i moćni antioksidansi. Kada je u pitanju upala, zeleni čaj može pomoći u borbi protiv upalnih stanja kao što je Kronova bolest, ulcerozni kolitis, zapaljenske bolesti creva i nekih vrsta raka.

Čaj od đumbira

Probajte đumbir kako bi smanjili hroničnu upalu i umirili stomak u isto vreme. Đumbir je poznat po svojim antioksidativnim i antiupalnim osobinama i njegovim sposobnostima da se ublaže simptomi gastrointestinalnih problema, kao i sposobnostima opuštanja i smirivanja crevnog trakta. Prema istraživanjima u Nacionalnom centru za biotehnologiju, đumbir poseduje analgetik i antiupalna dejstva koja bi umanjila upalu, oticanje i bol povezan sa osteoartritisom i reumom.

Recept:

– 6 tankih kriški sirovog đumbira,
– Pola šolje ključale vode,
– Pola limuna ili limete,
– Sirov med.

Kuvajte đumbir u vodi 10 minuta. Sipajte u šolju. Ne trudite se da uklanjate komade, oni će nastaviti da se natapaju. Dodajte limun i med. Promešajte sve sastojke i uživajte.

Kurkuma čaj

Kurkumin je aktivni sastojak kurkume. Zahvaljujući svom antiupalnom svojstvu, odličan je u borbi protiv hronične upale. Odličan način da iskoristite ove prednosti je putem čaja od kurkume.

Recept:

– Kurkuma,
– Voda,
– Limun,
– Sirov med po ukusu,
– Prstohvat mlevenog bibera.

U posudi sipajte vodu. Dodati kurkumu. Kuvati 10 minuta. Dodati sok od limuna i sirov med. Dodati mleveni biber kako bi povećali apsorpciju kurkumina.

Čaj od višnje

Višnje utiču na smanjenje hronične upale. Ispostavilo se da su višnje na vrhu liste namirnica koje deluju protiv upala.

Recept:

– 3/4 šolje vode,
– Limun,
– Organski sok od višanja,
– Sirov med.

Prokuvajte vodu i sipajte u šolju. Dodati limun, sok od višanja i sirovi med.

Čaj od ananasa

Bromelain smanjuje hroničnu upalu. Istraživanje ukazuje da je u pitanju enzim koji se koristi za smanjenje otoka i upala. Studije su zaključile da je ovaj enzim značajan za lečenje bolova od osteoartritisa.

Recept:

– Kora ananasa,
– 2 štapića cimeta,
– Đumbir,
– Voda, dovoljno da pokrije koru.

Čaj od maslačka

Čaj od maslačka je značajan za detoksikaciju tela i u borbi protiv hronične upale. Maslačak je više od samog korova. Oslobadja konstipaciju, umiruje stomak, pomaže u smanjenju težine vode i pomaže u borbi protiv upale. Čaj od maslačka napravljen od korena ili lišća ove biljke se već dugi niz godina koristi u drevnoj indijanskoj i kineskoj medicini.

Recept:

– Šolja vode,
– Osušeno lišće maslačka,
– Sirov med po ukusu.

Prokuvanu vodu preliti je preko osušenih listova maslačka i po želji zasladiti sirovim medom.