Kada pomislimo na hranu za dijabetičare, često razmišljamo o hrani koja nije toliko ukusna, a to nas ostavlja sa malo opcija.

Međutim, možemo uključiti obroke koji su bogati vitaminima, masnim kiselinama, vlaknima i antioksidantima.

Navedeno može pomoći da šećer u krvi ostane pod kontrolom dok je obrok istovremeno ukusan i omogućuje telu prirodno povećanje energije.

Kada telo ne proizvodi dovoljno insulina, nivo šećera u krvi se povećava. To je zato što je insulin odgovoran za razbijanje šećera i pretvaranje u energiju.

Pankreas je organ odgovoran za lučenje insulina, kao i za održavanje određene ravnoteže u telu. Ponekad je potrebna dodatna pomoć kako bi se prevazišle bilo kakve poteškoće koje mogu nastati tokom rada ovog organa.
Naše navike u ishrani utiču na ovu ravnotežu, a loša ishrana, pasivni način života i gojaznost utiču na funkciju pankreasa.

Na sreću, povećanje šećera u krvi se može tretirati prirodnom hranom. Za dijabetičare je veoma važna zdrava ishrana. Neophodna je hrana koja je bogata hranjivim materijama i koja pomaže u regulisanju rada pankreasa.

Predstavljamo vam domaće recepte koje možete uključiti u svoj meni ako imate problema sa dijabetesom. Ovo će dopuniti svaki neophodan tretman za regulisanje nivoa šećera u krvi.

 

Vitaminski smuti od jagoda i papaje

Ovaj vitaminski miks sadrži enzime koji poboljšavaju funkciju rada pankreasa.

Sastojci:

– 6 zrelih jagoda
– 3 kriške papaje
– 5 supenih kašika prirodnog jogurta
– pola šolje vode

Blendirajte sve 2 minuta dok se sastojci ne sjedine. Uzmite smuti pre ili tokom doručka. Neka ova kombinacija bude vaša jutarnja rutina 3 puta nedeljno.

 

Smuti od spanaća, krastavca i zelene jabuke

Antioksidansi i vlakna ovog miksa smanjuju nivo glukoze, bore se protiv visokog holesterola i visokog krvnog pritiska. Ovaj miks je odličan za detoksikaciju, kao i protiv upala.

Sastojci:

– pola krastavca
– 6 listova spanaća
– 1 zelena jabuka
– 1 čaša vode

Izblendirajte sve zajedno. Konzumirajte ovaj smuti 2–3 puta nedeljno.

 

Vitaminska mešavina paradajza, peršuna i maslinovog ulja

Vitaminska mešavina koja može smanjiti rizik dijabetesa i kontrolisati problem sa cirkulacijom.

Sastojci:

– 3 grančice peršuna
– 3 zrela paradajza
– 1 zelena jabuka
– 1 supena kašika maslinovog ulja
– pola čaše vode

Ovaj smuti bi trebalo piti na prazan stomak 3 puta nedeljno.

 

Kivi, jabuka i spanać miks

U pitanju je osnovni vitaminski miks za dijabetičare koji poboljšava varenje, oslobađa od upale i pomaže u regulisanju funkcije metabolizma.

Sastojci:

– 4 zrela kivija
– 6 listova spanaća
– 2 zelene jabuke
– 3 čaše vode

Oljuštite kivi i izblendirajte ga sa drugim sastojcima. Pokušajte da pijete ovaj vitamin 3 puta dnevno, 2–3 puta nedeljno.

 

Ako želite poboljšati svoje navike u ishrani ili ako tražite nov meni za dijabetičare, jednostavno uključite ove vitaminske obroke u vašu svakodnevnu rutinu, kombinujući ih zajedno radi zdravije opcije.