Sirova hrana može značajno poboljšati opšte zdravlje.

– Doprinosi gubitku telesne težine
– Preventivna mera u sprečavanju nekih bolesti, a posebno kardiovaskularnih komplikacija
– Može smanjiti nivo lošeg holesterola
– Jača imuni sistem i smanjuje rizik od raka
– Konzumiranje sirove hrane će povećati nivo energije, sprečiti nedostatke i poboljšati varenje

Bez obzira da li patite od artritisa ili srčanih bolesti, sirova hrana može značajno poboljšati opšte zdravlje i kvalitet života. Ali odakle početi? Koje namirnice su najbolje da se konzumiraju u svom sirovom obliku?

Voće

U pitanju je široka kategorija, ali sve u svemu, nema mnogo istraživanja koja prikazuju prednosti kuvanja voća. Preporučuje se konzumiranje bobica, agruma, dinja i drugih voćki u svom sirovom stanju. Trebalo bi da jedete najmanje pet do šest obroka voća dnevno, sa fokusom na niskoglikemijske sastave.

Iako je još uvek pitanje da li je paradajz voće ili povrće, mnogi se slažu da je voće. Ovo je jedina namirnica koju treba kuvati u cilju dobijanja viših nivoa likopena — veoma moćnog antioksidanta. To ne znači da treba izbegavati sirov paradajz, ali ovo je jedinstvena okolnost. Kuvan paradajz je idealan.

Crvena paprika

Crvena paprika sadrži hranljive materije kao što je vitamin C. U sezoni, jedemo sirove paprike skoro svakodnevno i to sa dobrim razlogom! Na žalost, kada se paprika kuva iznad 300 stepeni celzijusa, hranljiva vrednost nestaje. U cilju očuvanja vitamina C, samo je lagano propržite ili jedite sirovu papriku.

Crni luk

Crni luk sadrži visoke nivoe alicina — jedinjenja koje je poznato kod borbe protiv raka i jačanja imunog sistema. I crveni i beli luk se preporučuje kako bi se dobilo dovoljno kvercetina. To je snažan antioksidans. Kada se luk kuva, ovi ključni nutrijenti i enzimi se uništavaju. Dodajte sirov luk u svoju salatu, supu ili sendvič.

Beli luk

Kao i crni luk, sadrži alicin, koji se kuvanjem uništava. Kombinujte beli luk sa maslinovim uljem i sokom od limuna za jednostavnu domaću salatu.

Kokos

Sirova hranu poput kokosa sadrži visok nivo proteina, gvožđa, folata. Iako je kokosovo ulje preuzelo zdravlje i svet lepote, manje ljudi konzumira kokos u svom sirovom, prirodnom stanju. „Meso” od kokosa je bogato proteinima, gvožđem, folnom kiselinom, vlaknima, kalijumom… Kada se konzumira u sirovom obliku, lakše se vari i preporučuje se u okviru veganske ishrane.

Brokoli

Iako mnogi vole da kuvaju brokoli, ovo nije najbolja varijanta. Kada se konzumira sirov, brokoli pruža telu optimalnu dozu sulforafana. To su jedinjenja koja suzbijaju rak, alergije i kardiovaskularne bolesti. Kada se kuva, ova korisna hranljiva materija postaje „zaključana”, odnosno manje dostupna vašem telu. Ovo važi i za drugo povrće iz porodice krstašica, kao što su karfiol, kelj i prokelj.

Orasi i semenke

Odličan su izvor zdravih masti, proteina i drugih ključnih vitamina i minerala. Redovno konzumiranje sirovog oraha i semenki će imati pozitivne efekte na zdravlje.

Neke od najboljih opcija uključuju, ali nisu ograničene na:

Lešnici
Kada konzumirate sirove, imate koristi od velike količine mangana, vitamina B1, oleinske kiseline (zdravih masnih kiselina) i magnezijuma.

Orasi
Kada jedete samo četvrtinu šolje oraha, unećete preporučenu dnevnu količinu omega–3 masne kiseline na biljnoj bazi. Sveži orasi iz ljuske sadrže do 90 procenata antioksidanata.

Bundeve
Dodajte bundevine semenke u vašu salatu svake večeri, jer je poznato da su pune hranljivih vrednosti. Visok nivo cinka, utiče na zdrav razvoj ćelija, jača imuni sistem, poboljšava rad štitne žlezde i reproduktivne funkcije.