Roza so, poznatija kao Himalajska kristalna so, je daleko superiornija u odnosu na tradicionalne jodirane soli. Himalajska so je milione godina stara, to je čista so. Znači da je netaknuta toksinima i zagađivačima koji prožimaju druge oblike soli u okeanima. Međutim, pre nego što prodiskutujemo o prednostima udisanja roze soli, važno je napomenuti da se ovo odnosi na udisanje suvog slanog vazduha koji isparava iz soli.

Lečenje respiratornih bolesti

Suva terapija soli ili udisanje roze soli se predstavlja kao bezbedna terapija koja pomaže u lečenju respiratornih bolesti poput astme i hronične opstruktivne bolesti pluća. Slana terapija čisti respiratorni sistem i ubrzava eliminaciju toksina. Čestice soli prodiru duboko u pluća i leče oštećeno tkivo, što može omogućiti ublažavanje simptoma respiratornih tegoba, kao što su emfizem i hronični bronhitis koji jenjava do 12 meseci nakon terapije.

Evo zašto pomaže:
– So ima antibakterijska i antiupalna svojstva
– Smanjuje prekomernu sluz i ubrzava mukocilijarni transport
– Uklanja polen u vazduhu i smanjuje nivo preosetljivosti imunog sistema

Druge važne prednosti

– Snižavanje krvnog pritiska
– Veći kapacitet pluća
– Duševni mir
– Dubok i kvalitetan san
– Smanjenje ili eliminisanje noćnog kašlja
– Ublaženo hrkanje

Napomena:
Dok je udisanje roze himalajske soli prirodna alternativna terapija koja ublažava respiratorne simptome, to nije medicinski tretman.

Potencijalni neželjeni efekti

Iako se praksa udisanja roze soli generalno smatra sigurnom, jedno pitanje i dalje ostaje. Ima li štetnih nuspojava od udisanja suvog, slanog vazduha? Previše natrijuma u ishrani može izazvati zadržavanje tečnosti u telu, što povećava krvni pritisak.

Da li je slično i sa udisajem? Pristalice ove alternativne slane terapije će reći „ne”. Ipak, jedno istraživanje objavljeno 2005. godine dolazi do zaključka da su radnici u fabrici, koji udišu velike količine čestica soli pri pakovanju, izloženi većem riziku od razvoja hipertenzije. Istraživači ukazuju da udisanje čestica soli u velikim količinama ima isti efekat na krvni pritisak kao i konzumiranje previše slane hrane.