Imate li problema sa spavanjem? Mnogi ga imaju. Sa stresom kojim smo svakodnevno okruženi, nekad je teško zaspati i imati dobar san. Stres i elektromagnetne frekvencije mobilnih telefona, računara i druge elektronike ne pomažu u ovom slučaju. Veštačka svetlost i druge stvari mogu poremetiti naš nervni sistem, hormone sna i time smanjiti kvalitet sna.

Kada ne spavate dovoljno, telo ne može funkcionisati ispravno. Veštine kognitivnog razmišljanja se pogoršavaju, motorne funkcije usporavaju. Telo je iscrpljeno povećava se rizik od bolesti i zdravstvenih problema kao što su gojaznost, dijabetes i kancer.

Ukoliko budete spavali najmanje osam sati dnevno, bolje ćete se osećati i imaćete više koncentracije.

Najjednostavnije je uzeti tabletu za spavanje, ali da li je to dobra ideja? Može imati efekta neko vreme, ali zapravo šteti zdravlju vašeg tela. Tableta za spavanje može imati za rezultat vrtoglavicu, konstipaciju, stomačne bolove, smanjenu koncentraciju, probleme sa pamćenjem i štete centralnog nervnog sistema. Ako ne želite da vam se dešavaju loše stvari usled uzimanja tableta za spavanje, šta možete učiniti?

Odgovor je čaj od banane i cimeta.

Koristeći umirujući efekat banane, kora od banane i cimet su odličan način da se rešite nesanice i drugih poremećaja spavanja. Banane su pune kalijuma i magnezijuma. Većina ljudi ne zna da kora od banane ima čak i više kalijuma i magnezijuma od same banane.

Banana

Cimet

Kalijum i magnezijum su korisni za nervni sistem i odlični su za opuštanje mišića. Zapravo, magnezijum je najvažniji mineral koji opušta mišiće i može smanjiti mišićne grčeve i druge bolove.

Cimet pomaže u snižavanju nivoa šećera u krvi. Kada su nivoi šećera u krvi ravnomerni, vaši hormoni mogu funkcionisati na način koji vam omogućava bolje spavanje.

 

Recept za bolji san

Sastojci

– 1 organska banana (sa korom)
– 1 mala posuda sa vodom
– Cimet

Uputstvo za pripremu

– Dobro operite bananu pa odsecite oba kraja (gornji i donji deo)

– Stavite bananu u posudu sa ključalom vodom. Još je bolje ako je voda izvorska ili na neki način filtrirana. Neka ključa oko 10 minuta.

– Posuti cimet. Ako želite da zasladite dodajte prirodnu steviju za zaslađivanje. Stevija pomaže u izjednačavanju nivoa šećera u krvi i time se neće povećavati nivo šećera pre spavanja.

– Dodajte još cimeta ukoliko želite

Pogledajte još i „Saveti za bolji san“