Da bi vaše telo dobro funkcionisalo, morate se uveriti da u vašoj svakodnevnoj ishrani konzumirate dovoljno neophodnih minerala putem zdravih namirnica.

Evo nekih simptoma nedostatka određenih vitamina i minerala, kao i nekoliko saveta da ih nadoknadite:

Više vitamina A

–Sindrom suvog oka
–Noćno slepilo
–Perutava, suva koža
–Dijareja

Ukoliko imate problema sa navedenim, grickajte šargarepu, bundevu konzumirajte sladak krompir ili tunu. Vitamin A podstiče proizvodnju zdravih ćelija radi zarastanja rana, jačanja imunološkog sistema i poboljšanja vida. Potrebno je uneti u organizam 1–2mg dnevno.

Više vitamina C

–Depresija
–Upala desni
–Usporeno zarastanje rana
–Krvarenje nosa
–Krvarenje desni
–Visok krvni pritisak

Jedite voće kao što je pomorandža, kivi, limun, a od povrća ovim vitaminom su najbogatiji brokoli, paprika, karfiol i kelj. 85mg vitamina C dnevno će imati efekta. Ovaj antioksidant štiti od neželjenih bolesti kao što su bolesti srca, rak, astma i obična prehlada.

Više vitamina D

–Slabe kosti (ukoliko nedostatak postoji duži vremenski period)
–Podložnost zaraznim bolestima poput gripa

Nema jasnih simptoma nedostatka vitamina D. Nedostatak ovog vitamina može biti povezano nedovoljnim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Potrebno je jesti bademe ili masnu ribu.

Više kalcijuma

–Umor
–Česti mišićni grčevi
–Razvoj osteoporoze (ukoliko nedostatak postoji duži vremenski period)

Kalcijum pomaže zdravlju srca, sprečava zgrušavanje krvi i naravno ojačava kosti i zube. Odrasli bi trebalo da uzimaju oko 1000mg kalcijuma dnevno. Izvori bi mogli biti mleko, jogurt, sir, bademi i losos.

Više proteina

–Opadanje kose
–Tanja kosa
–Upala mišića
–Nemogućnost povećanja mišićne mase
–Česte mučnine

Fitnes stručnjaci obično navode da je potrebno uneti 1g proteina po kilogramu telesne mase ako pokušavate da dobijete na mišićnoj masi. Međutim, nemojte preterivati sa konzumiranjem crvenog mesa kako ne bi povećali rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Više vlakana

–Konstipacija
–Konstantna glad

Potrebno je oko 20–35g dnevnog unosa vlakana. Izvori su ovas, pasulj i brokoli. Vakna su neophodna za dobro varenje i rad creva.

Više gvožđa

–Bledo lice
–Drhtavica
–Vrtoglavica
–Glavobolja
–Teško disanje

Gvožđe je mineral koji omogućava našim ćelijama vezivanje i prenošenje kiseonika kroz organizam. Preporučuje se 18mg dnevnog unosa. Konzumirajte spanać, ribu, orahe, semenke.

Pogledajte još i „Blagodeti kupusa“