Nije iznenađenje što veliki deo populacije oseća anksioznost koja ih sprečava da vode normalan život. Danas je društvo postalo stresnije nego ikada ranije. Stalno se vraćamo u milion različitih pravaca i brinemo o našoj budućnosti, našem radu, našem zdravlju i našoj porodici. Lista nema kraja.

Postoje slučajevi ozbiljne anksioznosti, u kojima ljudi preterano brinu bez racionalnog razloga. U ovom slučaju, to ozbiljno utiče na njihovu sposobnost da koriste normalne veštine i učestvuju u normalnim aktivnostima u svom životu.

Iako je anksiozni poremećaj uobičajen u svetu, žene se dijagnostikuju češće od muškaraca sa ovim poremećajem. Anksioznost uobičajeno počinje da se pojavljuje u adolescenciji i pojačava sa godinama.

Često su depresija i anksioznost uzrokovani neurohemijskim disbalansom u mozgu, kao što je nedostatak serotonina ili dopamina. Ove hemikalije su od suštinske važnosti kako bi telo moglo da se opusti, obradi emocije i poboljša raspoloženje.

Najčešći simptomi anksioznosti

– Osećanje panike, straha i nelagodnosti
– Nesanica
– Hladne ruke ili stopala
– Kratak dah
– Lupanje srca
– Nervoza
– Suva usta
– Mučnina
– Napetost mišića
– Vrtoglavica

U mnogim slučajevima se za lečenje anksioznosti koriste lekovi kao što su ksanaks, valium i lorazepam. Međutim, ovi lekovi mogu uzrokovati zavisnost od hemikalija. Ukoliko se prekine sa lekovima, pacijenti često doživljavaju psihološke probleme, pošto se nivo određenih hemikalija smanjuje.

Lekovi koji se koriste za lečenje hroničnih anksioznih ili paničnih napada su ponekad i antidepresivi. Međutim, ovi lekovi često ne uspevaju, a mogu čak i pogoršati simptome.

Mnogi istraživači su istražili prirodne načine smanjenja nivoa anksioznosti koji ne uključuju lekove. Otkrili su da je lavanda efikasna biljka u lečenju simptoma anksioznosti. Utvrđeno je da je ulje od lavande efikasno u lečenju kao lek lorazepam.

Mere predostrožnosti

Ako se lavanda kombinuje sa određenim lekovima na recept, kao što je antidepresiv kodein, može izazvati pospanost. Ovo je slučaj i sa aromaterapijom.

Obavezno se konsultujte sa svojim lekarom pre nego što počnete da koristite lavandu za lečenje simptoma anksioznosti kako biste odredili pravilnu dozu i upotrebu. Vaš lekar treba da bude upoznat sa svim metodama koje koristite, kao i sa onima koje ne uključuju recept. Ako uzimate lekove na recept, lekar mora osigurati da nećete doživeti neželjene efekte od dodavanja lavande u vaš trenutni način lečenja.