Bosiljak se često koristi kako bi dodao poseban ukus hrani. Ima upečatljiv ukus i aromu. Ali šta je sa njegovim lekovitim svojstvima?

Antioksidantske supstance bosiljka štite telo od slobodnih radikala. One sprečavaju prevremeno starenje i pomažu u borbi protiv raka. Jedna od ovih antioksidativnih supstanci se naziva beta–karoten i kada se unese u telo, pretvara se u vitamin A koji sprečava oksidaciju holesterola i štiti srce i krvne sudove.

Bosiljak je izuzetno važan začin u internacionalnoj kuhinji. Međutim, ova biljka se treba dodati tek nakon što je hrana u potpunosti pripremljena, kako bi se sačuvao njegov ukus i njegova lekovita svojstva.

Neki od lekovitih svojstava bosiljka:

U pitanju je prirodni antibiotik

Prema naučnim istraživanjima, bosiljak stimuliše imunološki sistem. Ima moćne antiseptične i antibakterijske osobine, koje pomažu u lečenju nekoliko infekcija.

Štiti srce i krvne sudove

Ova biljka je bogata vitaminom B6 i magnezijumom. Magnezijum sprečava srčane napade i jača kardiovaskularni sistem. Vitamin B6 pomaže našem telu da izbegne akumulaciju štetnih supstanci, kao što je homocistein. Osim toga, bosiljak normalizuje holesterol, smanjuje rizik od aritmije i pomaže mišićima da se opuste.

Poboljšava varenje

Bosiljak poboljšava varenje i bori se protiv gubitka apetita, kao i štetnih crevnih parazita.

Efikasan je u borbi protiv reumatskih bolova

Bosiljak se pokazao kao efikasan način smanjenja hroničnog bola vezanog za reumatizam.

Nekoliko primera upotrebe bosiljak:

– Čaj od bosiljka je veoma zdrav i ukusan.
Sipati 200 ml vrele vode preko listova bosiljka, poklopiti posudu i pustiti da odstoji osam minuta.

– Jedna dobra ideja je kombinacija listova bosiljka i limunovog soka u blenderu gde se dobija terapeutsko i vrlo osvežavajuće piće.

– Možete pripremiti ukusno i zdravo piće tako što u bokal dodate iseckan limun, komadiće đumbira, blago iscepkan list bosiljka i nekoliko kockica leda. Zatim dodate hladnu filtriranu vodu i pustite da odstoji dva sata. To je dovoljno vremena da voda apsorbuje ukus, miris i lekovita svojstva sastojaka.