Kada razmišljate o doručku, uglavnom vam padaju tri vrste obroka na pamet: omlet, slanina i žitarice.
Iako su ukusni i poprilično se brzo pripremaju, možda ćete želeti da probate novi jutarnji obrok.

Danas vam ukazujemo na zdravstvene koristi čia semenki i ovsenih pahuljica. Takođe ćemo vam predstaviti recept koji može regulisati šećer u telu, smanjiti nivo holesterola i eliminisati nepotrebne masti.
Ove super namirnice ubrzavaju metabolizam i jačaju imuni sistem, dok hranljive materije ostaju sa vama u toku dana.

Ukoliko ovsenu kašu stavimo pod mikroskop, videćemo rastvorljiva vlakna, koja predstavljaju ključ u održavanju nivoa šećera i holesterola. Navedena smesa je značajna za zdravlje srca. Ovsana kaša je takođe bogata proteinima i osnovnim mineralima.

Čia semenke su možda male ali su bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Bogatije su kalcijumom od mleka i mlečnih proizvoda. Održavaju dobru srčanu radnju. Čia semenke su dobar izvor antioksidanata i imaju jaka antiupalna svojstva. Možete ih dodati u svoj omiljeni smuti ili sveže ceđeni sok. Kako su bogate vlaknima i gvožđem, dobre su za digestivni sistem.

Recept

Sastojci:

1 čaša ovsanih pahuljica
2 šolje vode
2 kašičice ekstrakta od vanile
1 kašičica cimeta
2 kašike meda
prstohvat morske soli
4 kašike čia semenki

Uputstvo:

Stavite vodu da proključa. Dodajte cimet i vanilu. Potom smanjite temperaturu. Dodajte ovsene pahuljice i kuvajte ih 5 minuta. Ostavite posudu sa strane, poklopite je i pustite tako da odstoji 5 minuta. Dodajte med i so i dobro promešajte. Dodajte čia semenke.