Svi znamo da med pruža mnoge zdravstvene koristi, što je uglavnom zbog bogatog sadržaja vitamina i minerala Međutim, uglavnom, ono što možete pronaći u supermarketima, nije čist med.

Med se često meša sa rastvorom glukoze ili drugim medom sa visokom količinom vode. Ovaj proces oduzima zdravstvene benificije samog meda. Pa, kako možete znati da li je vaš med pravi?

Kristalizacija

Gledajte da li će se med kristalizovati tokom vremena. Ukoliko se kristalizuje u pitanju je pravi med, ukoliko nakon duzeg vremena ostane u tečnom stanju u pitanju je imitacija. Odlaganje meda u frižider može ubrzati proces kristalizacije.

Čitajte etikete

Budite sigurni da med ne sadrži fruktozni kukuruzni sirup ili glukozu. To su dve stupstance koje sprečavaju kristalizaciju. Kompanije obično stavljaju ova dva sastojka, kako bi dobili veću količinu.

Testirajte med

– Pomešajte med sa vodom i dodajte nekoliko kapi sirćeta, ukoliko smesa počne da peni tada to nije pravi med.
– Napunite čašu vode i dodajte jednu kašičicu meda. Čist med će se zgrudvati i spustiti na dno, dok će lažni med početi da se otapa.
– Zahvatite kašiku meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako ne promeni boju i miris, u pitanju je čist med. Ako potamni , tada je imitacija.
– Uzmite kašiku meda, ukoliko med krene brzo da se sliva tada nije u pitanju pravi med. Čist med će ostati u kašičici ili početi da se sliva veoma polako.
– Namažite med na parče hleba. Prirodni med će očvrsnuti parče za nekoliko minuta, dok će u protivnom lažni med učiniti parče gnjecavim, zbog sadržaja vode.

Ispitivanje meda obezbediće vam da imate čist, nerazblažen med koji će vam pružiti sve zdravstvene prednosti.