Hleb

Držanje hleba u frižideru se ne preporučuje. Mnogi misle da će time sačuvati njegovu svežinu, međutim na niskim temperaturama, hleb gubi svoj ukus, postaje suv i ustajao.

Krompir

Kada je previše hladan vazduh, skrob u krompiru će se pretvoriti u šećer, čime krompir postaje bezukusan.

Držite ga u papirnoj kesi, na tamnom i suvom mestu.

Med

Med se nikada ne kvari, stoga nema potrebe držati ga u frižideru. Ukoliko se drži u frižideru može se kristalizovati i stvrdnuti. Kako bi zadržali prvobitnu teksturu, držite ga na sobnoj temperaturi, dobro zatvorenog, na suvom mestu, podalje od direktne sunčeve svetlosti.

Paradajz

Držite paradajz podalje od frižidera kako plodovi ne bi izgubili divan ukus i teksturu. Hladan vazduh oštećuje membranu unutar ploda, menjajući teksturu i ukus.

Isto tako, hladan vazduh zaustavlja proces sazrevanja.

Gde treba čuvati paradajz?

Umesto toga, možete čuvati paradajz u korpi ili posudi na stolu ili držati nezreli paradajz ispod prozora.

Iseckan paradajz treba spakovati u hermetički zatvorenoj kesi ili posudi i držati u frižideru.

Crni luk

Držanje luka u frižideru može stimulisati rast plesni. Luk time postaje bezukusan, mekan i prenosi miris na ostale namirnice.

Držite luk na tamnom, suvom i dobro provetrenom mestu, kao što je ostava. Međutim, isečen luk treba spakovati u hermetički zatvorenoj kesi ili kutiji i držati u frižideru.

Držite luk dalje od krompira, jer će to ubrzati proces raspadanja i truljenja.

Beli luk

Držite beli luk na tamnom, hladnom i dobro provetrenom mestu. Zadržaće odličan ukus nedeljama.

Bosiljak

Ukoliko bosiljak čuvate u frižideru, brzo će uvenuti. Osim toga, bosiljak će apsorbovati mirise drugih namirnica, uništavajući svoj divan aromatični miris.

Gde treba čuvati bosiljak?

Stavite bosiljak u čašu sveže vode, i zamotajte ga labavo plastičnom kesom kako bi održao vlažnost. Zapamtite, trebalo bi da promenite vodu jednom u dva dana.

Nezrelo voće

Skladištenje nezrelog voća u frižideru zapravo inhibira proces sazrevanja a može izazvati i neprijatan ukus.

Takvo voće treba čuvati na sobnoj temperaturi.

Jestiva ulja

Jestiva ulja su bezbedna ako se čuvaju na sobnoj temperaturi. Jestivo ulje će se zgusnuti ako ga stavite u frižider.

Kafa

Skladištenje kafe u frižideru će učiniti da izgubi svoj karakterističan ukus. Kafa će apsorbovati mirise drugih namirnica.

Kafu treba čuvati u hermetički zatvorenoj kesi, na tamnom provetrenom mestu, u ormanu, ili ostavi.