Sveže ceđeni, detoks sokovi dobijaju sve više na popularnosti u poslednje vreme, a postoje i dobri razlozi za to. Sveže ceđeni sokovi pružaju. veliki broj značajnih zdravstvenih koristi. Međutim, važno je uzeti u obzir sve faktore i perspektive prilikom odlučivanja da li je određen pristup ishrane, prava stvar za vas. Sveže ceđeni sokovi su odlični za mnoge ljude, ali ne mogu biti tako značajni baš za sve. Predstavljamo vam neke od prednosti i mana ovih sokova.

 Prednosti

Na ovaj način možete uneti zdravstvene blagodeti svežeg voća i povrća

Usled ubrzanog tempa života, mnogi pribegavaju brzoj hrani, ne razmišljajući toliko o pripremi zdravih obroka. Međutim, brzom pripremom ovih sokovima, možete lakše dobiti nekoliko porcija voća i povrća u ishrani.

Svi smo svesni značaja, svežih namirnica. Voće i povrće predstavljaju značajne antioksidanse koji smanjuju rizik od raka i snabdevaju organizam potrebnim vitaminima i mineralima kako bi se održao visok standard zdravlja.

Apsorpcija

Zbog nerastvorljivih vlakana u voću i povrću, vaše telo mora da radi kako bi ih obradilo. Međutim, kada popijete sok od voća ili povrća, taj proces je lakši. Vaše telo ima veoma malo šta da rastvara, što znači da je procenat hranljivih materija u svakoj porciji koje vaše telo može da apsorbuje veća.

Takođe je važno napomenuti da apsorpcija hranljivih materija iz sveže ceđenog soka može biti superiorna u odnosu na apsorpciju multivitamina.

Detoksikacija

Dok je potrebno više istraživanja o ovome, mnogi zastupnici detoks sokova veruju da mogu da pomognu organizmu u detoksikaciji. Konzumiranjem ovih sokova, telo se može detoksovati od raznih nečištoća koja su se taložila u organizmu, godinama. Uklanjanje nečistoća imaja širok spektar pozitivnih zdravstvenih efekata. Zaista, potencijal detoksikacije je jedan od glavnih razloga zašto mnogi ljudi žele da konzumiraju redovno detoks sokove.

Sveže ceđeni sok ima više hranljivih materija.

Kada kuvamo povrće (ili voće za kompot), mi time gubimo neke od hranljivih materija. Ali kada pijemo sveže, sirove sokove, dobijamo punu korist hranljivih materija.

 Nedostaci

Pasterizovani sokovi

Postoje neki sokovi koji prolaze kroz proces poboljšane pasterizacije, jer ne uključuje toplotu. Ipak, nepasterizovani sok je vaš najbolji izbor. Možete ga napraviti kod kuće, što često uključuje nabavku i skladištenje velike količine proizvoda, zatim svakodnevno čišćenje sokovnika, koji će imati više delova. Ili, možete naći lokalnu prodavnicu gde cede sokove, mada vam ovaj izbor može biti malo skuplji.

Previše šećera

U prodaji postoje neki sokovi za koje se tvrdi da imaju efekte detoksikacije, ali su zapravo prepuni šećera. Naravno, to je pre svega voćni šećer, ne beli šećer. Ipak, ne može doći do efekta detoksikacije ukoliko je sok koji konzumirate prepun šećera.

Šećer u krvi

Za mnoge ljude, održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi može biti izazov. Ukoliko konzumirate samo sokove, nećete biti efikasni u tome. Pogotovo ako sok koji pijete sadrži visok nivo šećera. Time, nestabilan nivo šećera u krvi može imati realne posledice po zdravlje. Koje mogu biti povezane sa dijabetesom i slabom energijom.

Nedostatak nutrijenata

Dok su sokovi prepuni antioksidanata, vitamina i drugih važnih fitonutrijenata, ne sadrže druge hranljive materije kao što su esencijalne masne kiseline ili proteine. Ishrana koja sadrži samo sveže ceđene sokove, dakle, ponekad može biti povezana sa hranljivim nedostacima. Ako primenjujete kratkoročne dijete, na nekoliko dana, to verovatno neće biti problem. Ali održavanje ovakve ishrane za duži vremenski period može imati zdravstvene posledice kojih biste trebali biti svesni. Alternativa je da se sveži sokovi uključe kao deo uravnotežene ishrane koja vam pruža dobrobiti sa drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Sokovi pružaju širok spektar mogućih zdravstvenih koristi. Kvalitetan sok može biti vrlo koristan deo vaše ishrane. Postoje, međutim, neki potencijalni propusti, naročito kada je u pitanju dijeta sokovima. Ako razmišljate o tome, dobra je ideja da razgovarate sa vašim lekarom ili nutricionistom. Kao i uvek, slušajte svoje telo.