Sve što se ispoljava na fizičkom nivou je manifestacija svega onoga što se odigrava na metafizičkom polju. Kada govorimo o izobilju, mislimo na izobilje emocionalne, mentalne i duhovne energije. Punimo se ovim energijama i to se manifestuje na fizičkom planu.

Znaci i simptomi koji se vide na fizičkom planu mogu nas dovesti da zađemo dublje u sebe kao energetska i duhovna bića.

Kada je naše telo zdravo i kada ne osećamo bol nismo skloni da razmišljamo mnogo o tim stvarima . Ali kada naše telo postane blokirano bolestima ili nesrećnim okolnostima, počinjemo da tražimo odgovore. Mi želimo da znamo zašto. Ili možda mi čak i ne želimo da znamo zašto samo želimo da popravimo nešto što opažamo pogrešnim.

Koliko zbog ekonomskih razloga, toliko i zbog duhovnog i ljudskog razvoja, danas je trend, da se ljudi podstaknu da preuzmu odgovornost za svoje živote. Ovo je pristup drevne mudrosti. Mi koristimo naša tela za komunikaciju sa nama samima kao i sa drugima, kako bi razmotrili razna emocionalna, mentalna i duhovna pitanja.

Lečenje se ne javlja samo na individualnom nivou, već se odnosi i na porodicu, zajednicu kao i na celokupan globalni nivo.

Glava

Glavobolje. Bol uvek ukazuje na odvajanje od nečega. Obično kažemo odvajanje od onoga što je istina. Što je jači bol, to nešto je od većeg značaja za nas. U zavisnosti od toga koji deo glave vas boli, menja značenje. U kineskoj medicini postoji nekoliko različitih vrsta glavobolja, prema intezitetu i lokaciji bola.

Teme glave: Teme glave ukazuje našu vezu sa Univerzumom, Bogom. Bol je ovde povezan sa odvajanjem od te više sile. Takođe je povezan sa bubrezima i strahom, žučnom kesom koja je povezana sa hrabrošću, i mokraćnom bešikom sa strahom.

Čelo: Čelo je povezano sa trećim okom, kako u teoriji čakri, tako i u teoriji tradicionalne kineske medicine. Treće oko je povezano sa introspekcijom i osvetljavanjem vašeg unutrašnjeg bića. Bol ovde prisutan je posledica odvojenosti od vašeg unutrašnjeg bića.

Slepooočnice: Bočne strane glave su povezane sa hrabrošću, posebno hrabrošću da se suočite sa svojim svetom. Migrena u ovom predelu, obično pokazuje odvajanje od svog sveta. U kineskoj medicini, veliki broj meridijana prolazi kroz ovu oblast.

Potiljak: Zadnja strana glave predstavlja prošlost. Neki kažu da je ovo oblast duhovnosti. Bol ovde predstavlja nešto što u prošlosti nije u potpunosti oprošteno.

Leđa

Kičma: Kičma predstavlja podršku koju imate u životu i svoju usaglašenost sa tom podrškom. Zakrivljena kičma, ili skolioza predstavlja neusklađenost sa životom.

Ramena: Ramena predstavljaju teret i odgovornost. Bol i disfunkcija u različitom stepenu predstavlja različite stepene nespremnosti u odgovornosti.

Gornji deo leđa: u kineskoj medicini, smatra se vašom Jang stranom; predstavlja ono što je iza vas.

Krsta: Donji deo leđa predstavlja finansijsku, emocionalnu, podršku porodice i prijatelja, podršku Boga ili Univerzuma.

Noge

Kukovi: Kukovi predstavljaju odluke u životu, posebno odluke o napredovanju. Bol u kukovima je znak da ste zaglavljeni, nemoćni da donesete odluku, ili pogledate jasno šta je potrebno da se uradi.

Butine: Butine su veza između kukova i odluka, kao i kolena i ponosa. Vrlo često, kada smo doneli odluku, ponos može da stane na put. Šta ako izgledam glupo? Šta ako to nije u redu? Šta ako ne uspe?

Kolena: Kolena predstavljaju ponos. Ponos ili ego nas sprečava da se predamo volji Univerzuma. U praksi, svaki put kada se krećemo napred u životu ili promenimo pristup, pristupamo nepoznatom. Možemo se osećati ugroženim ili nesigurnim. Bitno je napomenuti da kruti, bolovi u kolenima su simptom nepravilnog rada bubrega, čija emocija je strah. Umesto da priznamo naš strah, mi se odupiremo sve dok nas obuzima.

Skočni zglobovi: Skočni zglobovi predstavljaju fleksibilnost, što je važno jer se usmerava na preokret života. Krut, bol u zglobovima znači da je promena teška za osobu.

Stopala: Naša stopala predstavljaju našu vezu sa Majkom Zemljom. Bolovi, otok, ili bolne noge predstavljaju stanje našeg odnosa sa Zemljom. Majka Zemlja, je naša baza energije.


Grlo: Grlo predstavlja našu volju i našu sposobnost da komuniciramo sa drugima kao i sa sobom. Bolesti vezane za grlo predstavljaju poteškoće da se kaže ono što zapravo želite da kažete.

Grudni koš: Grudni koš predstavlja negovanje veze sa „dahom života”.

Solarni pleksus: sedište Ega i individualnosti. Bol ili nelagodnost u ovoj oblasti predstavlja nerešene sukobe.

Želudac: Stomak predstavlja varenje, ne samo hrane i fizičkih hranljivih sastojaka, ali i novih ideja, novih načina vršenja stvari, i prihvatanje promene bilo koje vrste.