Kineska medicina je znala ovo hiljadama godina unazad: određene emocije mogu oštetiti naše telo.

Tradicionalna kineska medicina je otkrila mnogo ranije nego što je to postalo opšte poznato da naše emocije utiču na naše organe i na taj način na naše telo veoma direktno i na opipljiv način.

Ovo nam govori da naš način razmišljanja, u velikoj meri, određuje koliko smo zapravo zdravi. Zdrave misli dovode do zdravog tela. Negativne i loše misli do bolesti. Ako živimo u učestalim stanjima anksioznosti, stresa ili tuge, ovo se može manifestovati kao neka vrsta oboljenja u organizmu ako ne promenimo naše emocije.

Naše telo radi na takav način da specifične emocije odgovaraju određenim organima. Ovo razumevanje je veoma važno, pogotovo što u našem društvu nije rasprostranjeno da emocije u stvari utiču na naše telo, a kamoli činjenica da možemo sami sebe time izlečiti! Pre toga je zajedničko znanje, da moramo biti svesni kako ove stvari funkcionišu.

Radost

Specifična energija radosti može proisteći samo iz našeg srca. Mi doživljavamo više emocija u našem srcu, ali to je zbog toga što je ono zapravo kao drugi mozak, obrađuje informacije, koje mogu rezultirati tako da osećate druge emocije u srcu. Ali glavna emocija srca je radost, ako doživite previše radosti koja će iscrpeti jin suštinu vašeg srca, ono će se oštetiti i može doći do uznemirenosti ili nepravilnog lupanja srca.

Ljutnja

Sve što je slično besu (frustracija, ozlojeđenost i uznemirenosti) će uticati i oštetiti jin energiju jetru. Ljutnja je kao vatra koja sagoreva fluide u jetri. U tradicionalnoj kineskoj medicini fluid je supstanca koja drži energiju na svom mestu. Ako fluidi nestanu, energija raste što se može doživeti kroz visok krvni pritisak. Ovo zapravo objašnjava zašto lako možete zacrveneti u licu kada ste ljuti.

Anksioznost

Kada ste u panici, možete doživeti gušenje — nemogućnost da dođete do daha ili plitko disanje. To je zato što je energija u plućima blokirana zbog skučenosti kretanja anksioznosti.

Prekomerno bezvoljno razmišljanje

Razmišljanje, prekomerno razmišljanje, ponavljanje negativnih misli, previše koncentracije, previše intelektualne stimulacije. Sve ove navike uzrokuju smanjenje jin energije slezine (a ne mozga – što je iznenađujuće). Slezina je od elementa zemlje a razmišljanje je „nebeska” vrsta. Dakle, ako ste gore na nebu više nego što ste uzemljeni, ne posvećujete dovoljno pažnje zemlji. Krv ide prekomerno na gore, umesto da se ravnomerno širi celim telom. Posao slezine je čišćenje krvi, pa nije ni čudo što ostaje žedna!

Strah

Bazična emocija koja je tu u teškim situacijama. Strah ima ogroman uticaj na bubrege i urinarni trakt, zbog toga se može desiti da iznenada mokrite ukoliko se uplašite. Bubrezi su takođe povezani sa kosom na glavi, zato ako ste se stvarno uplašili kosa se pretvara u bele ili sive nijanse.