Većina ljudi, od rane mladosti, pravi krupne i dugoročne životne planove. One, koji se tiču obrazovanja, profesije, sticanja krova nad glavom, formiranja porodice. Pogledi su uprti u budućnost, daleku i neizvesnu, ali svakako onu ka kojoj se usmeravaju ambicije. Brojne tehnike „samopomoći” nas programiraju za tu budućnost, previđajući očiglednu okolnost: pre dolaska te budućnosti treba hrabro, mudro i valjano preživeti jedan običan dan, a potom još mnogo drugih, podjednako običnih dana.

O izazovima i iskušenjima običnog života, sa kojima se svi svakodnevno suočavamo, u svojoj knjizi „Priručnik za običan život” piše Mila Tanasijević Mihajlović (1973.), istoričarka. U svojim neumoljivo iskrenim esejima, Mila Tanasijević Mihajlović govori realno o svakodnevnom životu, bez preterivanja, bez ulepšavanja, bez zavaravanja. Svima bliskim jezikom opisuje život u njegovom najrealnijem mogućem obliku, ogoljen od zabluda, lišen pritisaka, forsiranja i preuveličavanja. Ona poziva na to da se uskladimo sa našim stvarnim osećanjima, makar zbog njih povremeno izgledali kao gubitnici. Raskrinkava zablude i pogrešna uverenja, pozivajući čitaoce da nikada ne odustaju od sebe, da budu ono što jesu, da prkose predrasudama i strahovima, uz stalno insistiranje na tome da je život jedan, i da nije beskonačan.

Mila ne uskraćuje običnom životu mogućnost da bude magičan, i daje lako ostvariva i svima dostupna uputstva o tome kako se kreira sopstvena bajka, i šta je potrebno da se učini da bi ona trajala.

Knjiga „Priručnik za običan život” je odlično štivo za sve one koji osećaju krivicu jer ne mogu da budu uspešni i srećni, po matricama i uputstvima „životnih trenera”.

Mila Tanasijević Mihajlović na Facebooku vodi stranicu Mila Mikena, na kojoj njene poučne, optimistične i podsticajne eseje redovno čita 14.000 pratilaca. Trenutno živi i piše u Kaliforniji.

Šta Vas je, i kada, navelo da pišete o fenomenima običnog života?

– Priče su nastajale spontano, bez prethodnog plana. Ideja da ih prikupim na jednom mestu, kao i samo ime knjige „Priručnik za običan život”, nametnuli su se sami. Jedino merilo koje sam imala bilo je – ne želim da propovedam, delim lekcije, ubeđujem druge u ispravnost sopstvenog stava i promovišem ga kao nešto što i oni moraju da rade ako žele ispravno da žive. Običan život dešava se svakome od nas prema ličnoj prirodi i objektivnim okolnostima u kojima smo se zatekli. Napisala sam, i nastavljam da pišem, samo o onome što sam primetila, osetila, proživela i poželela da to podelim sa drugima.

Kakve komentare dobijate od svojih čitalaca, kao i od pratilaca na Facebook stranici?

– Od svih koji su osetili potrebu da mi se obrate dobijam reči podrške, što pišem istinu koju i oni žive, što se ne pretvaram da sam bolja, što ih ne grdim i ne preslišavam, što pronalaze utehu i podstrek u mojim pričama, što manje boli kada vide da i drugog mori ista briga ili sreću donosi ista sitnica i krupnica, što se smeju ili plaču dok čitaju ono što sam napisala, zato što verujemo da „sloboda, ljubav, dobrota nisu izumrli pojmovi mada se na njihovom opstanku mora rudarski raditi ako mislimo da ne zamru…”.

Svakodnevni život, o kome pišete, često remete predrasudre. Kako ih se rešiti?

– Oslobodiš ih se tako što sebi priznaš da nije lako živeti u skladu sa nametnutim normama ponašanja koje su nam roditelji, škola i društvo predstavili kao neophodan model življenja, jedini ispravan. Prvo sam shvatiš, onda i drugima priznaš – nije jednostavno biti čovek o kojem su nam govorili: dobar, pošten, pravičan, dostojanstven, onaj koji ne zavidi, nije ljubomoran, ne sluša narodnjake, ne gleda lake sadržaje na TV, nesebičan, spreman da pomogne, voljan da uči, odličan student, nikako neka lenčuga, da ne hvata krivine, da ponosno korača kroz život. Teško je sve to postići, ali nije nemoguće bar nešto sa te liste ostvariti.


 Pusti

Pusti. To što te muči. Neka muči.
Prestaće kad mu dođe vreme.
Uzalud se boriš.
Nemaš kontrolu.
Ne možeš da rešiš nerešivo, smiriš nemir i uskovitlane misli.
Neka zuje u glavi dok se ne umore.
Same su došle, same će otići, kad im dođe vreme za odlazak.
Primiri se.
Zastani.
Ne moraš da doneseš odluku.
Ne moraš da odes.
Ne moraš da ostaneš.
Ne moraš da rascistiš.
Ne moraš da popraviš.
Ni da pokvariš jos više u pokušaju da popraviš.
Ništa ne moraš.
Primiri se.
Zastani.
Grč – da središ, ispraviš, oblikuješ – otići će sam.
Popuštaće pomalo, postepeno. Nestaće.
Sve ode… Dođe novo…Opet ode…
I to sto te muči, i to ce da ode.
Onda možeš da odlučiš šta ćes sa onim sto je ostalo.
Sa tim gradiš dalje, sa tim živiš.
Sačekaj da nemiri prođu.
Neka se umore sami.
Do tada, ako možeš…
Čitaj.
Okupiraj glavu.
Prošetaj.
Posmatraj.
Ako ne možeš, nemoj ništa.
Pusti.

Iz knjige „Priručnik za običan život”

Gde običan čovek, koji živi običan život, može da pronađe oslonac?

– U sebi, prvo i osnovno – da nauči kako da se smiri kada se uplaši, otkrije šta ga zasmejava i opušta pa to što češće radi, ne očekuje od sebe i drugih što ne mogu dati, bude dobronameran, nije zlopamtilo i baksuz, da svesno to zauzdava. U najdražima, koji ga okružuju – bude zahvalan na ljubavi i brizi koju mu pružaju, trudi se da ih usreći, ne pokušava da ih menja u skladu sa svojim zamislima kako bi oni trebalo da se ponašaju, čuva ih, uživa u tome što ih ima, što mu je život podario par dobrih ljudi, da ih ne shvata olako. U knjigama – jer će, ćitajuci ih, saznati da sve što ga muči, raduje, sekira, razdire, zbunjuje, nije nova pojava koja samo njega proganja ili usrećuje. I filmovi tu mogu da mu pomognu. Oslonac ce naći kada odluči da gleda, sluša, čita, uči, putuje, ne robuje materijalnim stvarima, ne takmiči se sa drugima. Opusti se i živi. Traži i pronalazi oko sebe lepotu i dobrotu, a ne mane i otežavajuće okolnosti.

Kako, prema Vašem iskustvu, izgleda živeti u miru sa sobom?

– Iskoristiš najbolje što možeš vreme koje ti je dato. Ne svađaš se sa sobom i drugima, ne dokazuješ se, ne takmičiš, trudiš se da razumeš, ne isteruješ pravdu, ne objašnjavaš svoje postupke, ne zapitkuješ druge „što oni to tako rade”. Živiš kako možeš i puštaš druge da čine isto.

Da li lepe reči, u ovim vremenima koja dovode do „oštećenja” sluha, i dalje otvaraju gvozdena vrata?

– Duboko verujem da lepa reč ne gubi na snazi i uvek pozitivno deluje na onog kome je upućena.

Usamljenost postaje sindrom modernog življenja. Ipak, nju je moguće lečiti?

– Usamljenost se najbolje leči razgovorom, tokom kojeg se dobro nasmeješ ili isplačeš. I zagrljajem. Leči se tako što se okreneš drugom biću, onom koje ti prija, za koga znaš i osećaš da te voli i prihvata. Usamljenost se leči tako što prepoznaš drugu sličnu dušu, pa joj se raduješ, pažljiv si, neguješ taj odnos. Leči se odlukom da nećeš loviti druge ljude na greškama, nećeš očekivati da se samo tebi da i prilagodi, nego ćeš prihvatiti šansu koja ti je pružena za druženje. Usamljenost ne može da se leči bez ljudi. Potrebno je da prepoznaš prave, prigrliš ih i ne puštaš lako. Podjednako je važno i da oni tebe žele da zadrže u svom životu. Da se ne ljutite i ne napuštate lako, zbog sitnih slabosti, sopstvenih i tuđih.

Šta dobijamo kada prestanemo da ispravljamo „krive Drine”?

– Drina se ne može ispraviti, ma koliko mi insistirali, pričali, usmeravali je, pokušavali da je kontrolišemo. Kada se sa tim, teška srca, pomirimo, postepeno napor preusmerimo sa Drine na nešto drugo. Na primer, na sebe, svoje najdraže, a pre svega na ono što volimo da radimo. Svako može da pronađe šta ga čini srećnim, da se bavi time, da to bude nešto samo njegovo. Nema ograničenja, ne mora to da bude uzvišena delatnost. Važno je da raduje, ispunjava i okupira misli.

U knjizi navodite da je pesimizam prerušeni kukavičluk i da predstavlja kočnicu životu. Kako ga prevazići?

– Pokušaš. Šta snažno želiš – uradiš. Ne konstruišeš u glavi najgori mogući scenario koji će ta aktivnost da donese. Ne pridaješ sebi preveliki značaj. Ne shvataš svet i sebe preozbiljno. Samo se osmeliš i uradiš. Pa šta bude, bude.

Da li običan život ponekad može da bude neobičan, tj. magičan, i kako to postići?

– Postižeš tako što voliš život. Zaljubiš se u njega. Vidiš, posle nekog vremena, da ni slučajno nije savršen, ali ga uprkos tome voliš. Obično postane magično, jer je samo tvoje a prolazno i može svakog časa nestati, pa ceniš i čuvaš to što imaš.

Šta je ono što ljudima ugrožava i oduzima slobodu?

– Strah, od svega i svačega. Strepnja, od tuđeg negativnog mišljenja.

Kada je pisanje i izdavaštvo u pitanju, kakvi su Vaši planovi?

– Tekst „Izdavači” je izazvao najviše reakcija na mojoj Facebook strani upravo zbog istine koja je u njemu izrečena – skoro da ne postoji šansa da ti se pruži šansa, tako da šansu, na polju izdavaštva, sam moraš da stvoriš. „Priručnik” je dostupan u knjižarama u Beogradu i Srbiji, a može da se poruči i preko Makart On-Line knjižare, ili direktno nađe u njihovoj knjižari Makart Store u Čumićevom Sokačetu u Beogradu. Prevedena je na engleski jezik pa je kao elektronska knjiga „The Handbook for Ordinary Life” dostupna na Amazon-u. Tek si tamo prepušten sebi! Kao da se sa svih strana utrkuju da pokažu koliko si, kao pojedinac, nebitan. Što nije istina. Bitan si. Zato ću, u skladu sa skromnošću kojom svaki intervju odiše, završiti ovaj citirajući samu sebe. „Za ideale ne ginu budale. To su smislili samo da bi te ubili u pojam i lakše držali u šaci. Ne nasedaj na provokacije.” I guraj svoju priču, ako veruješ u nju.

Razgovor vodila, Slavica Ivaniš