Neki ljudi drveće vide kao skoro beskorisne stvari — zelene stvari koje smetaju. Međutim, savremena istraživanja su demantovala ovaj stav i pokazala da drveće ima sve značajnijih osobina, onakvih koje pre nismo mogli ni zamisliti da ima.

Da li ste ikada pomislili da drveće ima osećanja ili da međusobno komunicira na neuobičajen način? Nedavno istraživanje pokazalo je da je drveće vrlo inteligentno i da može komunicirati, osećati i davati signale svojim „kolegama”.

Da, baš kao što druge biljke mogu da vide, čuju, osete, pamte — isti je slučaj i sa drvećem. Teško bismo poverovali u to, ali istraživanje je dokazalo.

Ono što je zanimljivo

„ Drveće može osećati bol, imati emocije, biti uplašeno. Drveće voli da bude u blizini drugih stabala i da je u zagrljaju. Voli društvo! Postoji prijateljstvo između njih”, kaže Peter Voleben, nemački istraživač, “Može da formira vezu kao dugogodišnji par, gde se jedno brine o drugom. Drveće ima osećanja”.

Ko bi rekao da će njihovo ponašanje biti slično čovekovom? Ali pitanja koje se ovde postavljaju su:
Da li je drveće svesno? Da li stvarno može da misli?

Zaista je fascinantno i iznenađujuće videti da se ulažu veliki napori u takva neverovatna istraživanja ovih lepih zelenih kreacija.

Postoje još mnoga istraživanja koja se bave tajnim životom drveća i jedva čekamo da saznamo šta je sve otkriveno i da se divimo novim saznanjima.