Jedna od glavnih destinacija budističkih hodočasnika, ali i turista koje privlače grandiozne građevine, je veličanstvena palata Potala, koja se nalazi nedaleko od Lase, na Tibetu. Nekada celovita regija, sa sopstvenom budističkom kulturom i religijom, Tibet je najviše područje na svetu, sa prosečnom nadmorskom visinom od 4.900 metara. Okružen moćnim Himalajima, dom je za više od dva i po miliona ljudi.

Na njemu je, do polovine prošlog veka, upravo u Patali svoju rezidenciju imao Dalaj Lama, budistički duhovni vođa, koji je svoju vladu i sledbenike, nakon dolaska Kineza na vlast, preselio u Indiju.

Nestvarna i mistična

Potala je pozicionirana na vrhu brda na kome suvereno dominira, i to na nadmorskoj visini od 3.700 m, iznad doline reke Lase. Zauzima površinu od preko trinaest kilometara, dok joj visina premašuje stotinu metara.

Ta impresivna masivna tvrđava dramatične lepote, izgrađena od nabijene zemlje, kamena i drveta, sastoji se od Bele i Crvene palate. One, zajedno sa pripadajućim, spojenim zgradama, predstavljaju kompleks zadivljujuće i originalne arhitekture.

Potala noću

Potala noću

Potala, koja je dobila ime po istoimenoj mitološkoj planini, u okviru svojih zidina ima čak hiljadu prostorija bogato ukrašenih slikama, na kojima se ističu verski i istorijski motivi, kao i muralima, skulpturama, tepisima, zavesama i finim predmetima od zlata, srebra, porcelana i žada.

Svaki detalj predstavlja jedinstven prizor i nosi u sebi opis budističkih priča, običaja i legendi. Sa balkona i krova Potale, vešto i promišljeno uklopljene u okolni pejzaž, pruža se spektakularan pogled na Lasu, kao i na vrhove Himalaja, prekrivene večnim snegom.

Potala, monumentalna lepotica Tibeta, zaštićena je zakonom kao kulturno dobro Narodne Republike Kine, a 1994. godine je sa pravom proglašena delom svetske kulturne baštine.

Pogledajte još i „Himalajski mudraci“