Imajući u vidu obilje lekovitog kamenja koje je danas dostupno, od koristi je imati razrađen sistem za izbor kristala. Ne morate da znate tačne osobine svakog kamena kako bi ga izabrali, mada to može biti od pomoći.

Predstavljamo vam listu mogućih načina koje možete primeniti pri izboru kristala. Ne zaboravite, samo zato što je kristal lep, ne znači da je i najbolji za vas. Važnije je da bude prijemčiv, te dozvolite sebi da vas privuče upravo onaj kamen koji će biti od najveće koristi za vas.

Izbor na „prvi pogled”

Kada se prvi put susretnete sa mnoštvom kristala, jedan kamen će vam zapasti za oko i nastaviti da vam skreće pažnju. Ovo je verovatno kamen koji će biti od velike koristi za vas. U ovom trenutku bi možda trebali da verujete svojoj intuiciji i kupite kristal.

Međutim, ako ste preplavljeni izborom, ili niste sigurni koji kristal vas je prvi privukao, zastanite mirno nekoliko trenutaka sa zatvorenim očima, i osetite razlog zbog kojeg je potrebno da kupite kristal. Kada otvorite oči, izaberite onaj kristal, za koji osećate da vas najviše privlači. Ovo će biti kamen za vas.

Osetite kristal

Jedan od predloženih načina kupovine kristala zahteva da pogledate kristal i vidite da li „vibrira” sa vama. Svi kristali vibriraju na svojoj frekvenciji i neki ljudi su dovoljno osetljivi da osete ove vibracije. Držanje ili stavljanje ruku na veliki komad jasnog kvarcnog kristala je dobar način da se razvije osetljivost na ove vibracije. Ponekad kvarc može ispuštati redovni puls energije, možda ćete druge osećati kao veoma hladne u ruci, ili čak tople. Neki kristali mogu proizvesti peckanje na koži. Generalno, kristal koji će biti koristan za vas, izazvaće osećaj onog pravog, iako možda nećete biti u stanju da opišete kakav zapravo osećaj stvara. Pogledajte kroz veliki broj dok ne pronađete onaj pravi. Ovo funkcioniše dobro dokle god imate širok spektar na vidiku.

Upotreba klatna

Ovo je jednostavan način da zatražite odgovor od vaše podsvesti. Možete držati klatno nad kristalom i pitati „da li će ovaj kristal biti od koristi za mene?”. Drugi način korišćenja klatna, ako se razmatra veliki izbor kristala, je da se prelazi preko njih, i tražiti bilo kakav kružni pokret klatna iznad određenog kristala. Ako naiđete na reagovanje klatna iznad određenog kamena, držite ga preko kamena direktno, i postavite prvobitno pitanje.

Prijem kristala

Kristali na poklon predstavljaju dragoceno iskustvo, i kada počnete češće da koristite kristale, možete početi da pronalazite kristale, odnosno, oni vas! Nije neuobičajeno da ovi kristali predstavljaju upravo ono što vam je potrebno u datom trenutku. Takođe nije neuobičajeno da izgubite kristale, iako to može biti uznemirujuće kada vaš omiljeni kristal nestane, to je obično znak da je odslužio svoju svrhu u toj situaciji i da vam više neće biti potreban.

Kupovina preko Interneta

Kada birate kristal preko internet sajta, niste u mogućnosti da dodirnete kristal, tako da je potrebno da uključite intuiciju na korak dalje. Pregledajte slike i obratite pažnju na kristal koji vas najviše privlači. Možda će vam izazvati neke posebne emocije, sa snažnom potrebom da dodirnete kristal. Ako osetite jaku želju da određeni kristal postane deo vašeg života, vrlo je verovatno da na nekom nivou kristal ima nešto da vam ponudi.
Šta ako me nije privukao ni jedan kristal

Ne brinite. Kao i kod većine kupovina sa duhovnom namerom, svrha je ključna, a možda ćete morati da priznate da nije pravo vreme. Ako ništa snažno ne apeluje na vas, prihvatite da možda nije pravo vreme i da ćete se vratiti neki drugi dan kada će se možda neki kristal izjasniti da ga odnesete kući. Nemojte pribeći kupovini kristala čisto jer ste to planirali da uradite. Ovo vas može dovesti do kolekcije kristala koji su neprikladni vašim potrebama, bez smisla.

Završna reč

Očekujte neočekivano – Može se desiti da krenete u kupovinu određenog kristala i na kraju završite sa kupovinom nekog potpuno drugog. Budite spremni da možete imati nesvesno vođstvo drugim kristalom. Najbolji pristup za izbor kristala je da umirite svoj um i da jednostavno uradite ono što osećate da je ispravno.

Pogledajte još i „Čišćenje kristala“