Kada zimi dođe kraj i polako počnemo da se pripremamo za toplije vreme, mnogi od nas se raduju izlasku u prirodu i uživaju u vremenu provedenom na suncu. Postoji mnogo razloga zašto bi trebali što više vremena provoditi u prirodi i to svakako može biti divno vreme u godini. Na žalost, takođe je to doba godine kada treba paziti na krpelje, jer to stvarno može da upropasti dan.

Ako ste neko ko ima tendenciju da provode mnogo vremena na otvorenom, morate biti sigurni  da ste se efikasno zaštitili od krpelja. Oni su više nego samo smetnja ili štetočina koji nas čine neprijatnim, oni nose bolesti, od kojih su neke veoma opasne, pa čak i smrtonosne. Sledeći put kada budete uživali u onome što priroda ima da vam ponudi, razmotrite ovaj jednostavan trik i možete zadržati krpelje podalje od vas.

Valjak za čišćenje odeće od dlaka i mrva i eterično ulje

Da biste koristili ovaj savet, potreban vam je valjak i neka eterična ulja. Valjak mora imati lepljive slojeve. Poneti sa sobom kada idete napolje i spremite odeću svaki put kada krenete napolje. Mogli biste se iznenaditi sa svim onim što biste mogli pokupiti u veoma kratkom vremenskom periodu.

Primena malo etaričnog ulja može pomoći kako biste držali krpelje podalje od vas dok ste napolju. Raspršite eterično ulje na odeću, utrljajte u kožu i krpelji će vas se kloniti. Može se koristiti i protiv komaraca i crnih mušica. To je dobra alternativa protiv insekata i smanjuje izlaganje hemikalijama.

Predstavljamo vam 5 eteričnih ulja koja odbijaju bube.

1. Lavanda – dok lavanda ima veoma prijatan miris, krpelji ga apsolutno mrze. Deluje i protiv komaraca, muva i drugih insekata.

2. Buhača – član porodice mente i toksična je za insekte.

3. Limunova trava – Ovo eterično ulje se dobija od tropske limunove trave i poseduje citrusni miris. To je prirodni odstranjivač buva i krpelja i može se raspršiti direktno na kožu.

4. Eukaliptus – vas drži podalje od buba. Ekstrakt  eukaliptusa može smanjiti i infekcije od krpelja.

5. Limun – malo limunovog eteričnog ulja može delovati protiv buva i drugih insekata. Malo ga razredite i raspršite po odeći i koži.