Waitomo, oblast smeštena u ruralnom delu Novog Zelanda, poznata je po brojnim čudima i lepotama prirode, smeštenim kako iznad, tako i ispod zemlje. Pod zelenim brdima leži lavirint spektakularnih pećina, stvaranih hiljadama godina, ponora i podzemnih voda. Upravo zahvaljujući pećinama, Waitomo je poznat kao originalna i prestižna turistička destinacija, koju posećuju ljubitelji pešačenja, ali prvenstveno radoznali speleološki avanturisti. Na jeziku Maora, ime Waitomo je sastavljeno od reči wai, što znači voda, i tomo, što znači ponor. Slobodnim prevodom se dolazi do pojma „voda koja prolazi kroz rupu.”

Galaksije svetlećih crva

Waitomo pećine

Waitomo pećina

Svetski poznati magnet za lokalne i inostrane posetioce su Waitomo svetleće pećine, koje pored turističkog mogu da se pohvale i istorijskim, kao i geološkim značajem. Nakon kraćeg hoda kroz sistem pećina, ukrašene neverovatnim stalaktitima i stalagmitima, dolazi se do dela jame u kome se nalaze svetleći crvići (Arachnocampa luminosa), okačeni o svodove. Preciznije, to su larve mušica koje žive u okolini pećine, larve koje svetle zahvaljujući svojstvu biolumnisencije, slično svicima.

Na hiljade ovih sićušnih stvorenja proizvode neverovatan prizor, jedinstven u čitavom svetu. Larve svetle kako bi privukle plen, međutim, često i same postaju lovina, i to neobičnoj pećinskoj gljivici parazitu. Kada parazit uđe u larvu, one počnu da odašilju snežno belu boju. Ti prizori se smatraju za jedno od najinspirativnijih prirodnih čuda Novog Zelanda, ali i čitavog sveta. Zahvaljujući crvićima koji svetle pod pećinskim svodovima, Waitomo se nalazi na zavidnom četrnaestom mestu u konkurenciji sto i jedne najatraktivnije svetske turističke destinacije.