Sanseverija — sobno cveće (lat. Sansevieria trifasciata)

Sobno cveće
Dugo lišće sa oštrim vrhovima, sabljastog oblika podseća na geometrijske šare zmije. Čvrsti listovi Sanseverije uzdižu se veličanstveno na gore, sa prelepim preokretima koji podsećaju na Mebijusovu traku.

Jedna je od najboljih biljaka za prečišćavanje vazduha identifikovane od strane NASA. Uklanja najmanje 107 poznatih zagađivača vazduha, uključujući ugljen monoksid, azot monoksid, formaldehid, hloroform, benzen, ksilen i trihloretilen pored mnogih drugih. Sanseverija takođe proizvodi obilne količine kiseonika tokom noći, što je čini odličnom biljkom za spavaću sobu.

Najbolje od svega, Sanseverija je izuzetno otporna vrsta koja može da izdrži i nedeljama bez vode, prilagodljiva skoro pri svakoj klimi, uključujući i prostore sa slabim osvetljenjem, iako ovoj biljci povremeno prija direktna sunčeva svetlost i svež vazduh, što je karakteristika njihovog prirodnog staništa na Madagaskaru.
 

Biljka novca — zlatna puzavica (lat. Epipremnum aureum)

Zlatna puzavica
Poreklom iz Australije i Azije, biljka novca je dobila naziv još od svoje tradicionalne upotrebe za privlačenje bogatstva i prosperiteta po kineskom sistemu feng šui. On predstavlja drevnu veštinu usklađivanja unutrašnjih prostora putem strateškog postavljanja nameštaja, biljaka i drugih kućnih predmeta.

Bez obzira da li vam donosi novac ili ne, zlatna puzavica je snažna biljka i vrlo efikasno čisti vazduh u kući.

Sa dugom, lutajućom lozom, nemojte se iznenaditi ako biljka novca polako zauzme vašu sobu, s obzirom da dostiže i do 30–40 metara. Možete je, naravno, podseći ako želite da zadržite svoju biljku skromnijom. Zlatna puzavica najbolje funkcioniše u sobama sa indirektnim svetlom i zahteva redovno zalivanje. Budite oprezni, jer lišće biljke može biti otrovno kada se proguta, stoga ukoliko imate pse, mačke ili malu decu, držite biljku van njihovog domašaja.
 

Mirni ljiljan (lat. Spathiphyllum)

Mirni ljiljan
Mirni ljiljan je šumska zelena biljka sa prelepim belim cvetovima. To je moćan generalni prečišćivač vazduha koji efikasno uklanja sve uobičajene unutrašnje zagađivače generisane od strane nameštaja, elektronike i proizvoda za čišćenje, tako da je jedna od prvoplasiranih biljaka za tu svrhu.

Mirni ljiljan funkcioniše dobro pri indirektnoj svetlosti i zahteva minimalno zalivanje na svakih četiri do pet dana. U toplijim klimatskim uslovima ovoj biljci je potrebno češće zalivanje.
 

Bambusova palma (lat. Chrysalidocarpus lutescens)

Bambusova palma
Bambusova palma je još jedan moćan prečišćivač vazduha koji potiče sa Madagaskara. Takođe je sobna biljka pogodna za suvu klimu kao i za osobe sa disajnim problemima.

Bambusove palme brzo rastu i mogu biti prilično visoke (i do 20 metara), ali možete ograničiti njihov vertikalni domet tako što ćete ih zasaditi u manjim saksijama. One vole filtriranu svetlost i uživaju u čestom zalivanju pošto brzo rastu. Međutim, u zimskom periodu ne zahtevaju često zalivanje.