Većina sportskih aktivnosti podrazumeva znojenje, cepanje dresova, bacanje po terenu, prljanje, igranje pod raznim vremenskim okolnostima, proizvođenje buke, rivalske svađe.

Bitno je biti brži, spretniji, izdržljiviji, veštiji, tehnički potkovaniji, ponekad i lukaviji. I niko, u trci za pobedom, za osvajanjem trofeja, ne haje za estetikom, za umetničkim utiscima, za stilskim efektima. Sem takmičarki u okviru jednog sporta: sinhronog plivanja.

Moderne sirene

Vodeni balet, kako se još naziva i sinhrono plivanje, spada u grupu estetskih sportova, što ne znači da za bavljenje istim nije potrebna snaga. Naprotiv, upravo snaga čini osnov ovog timskog sporta, zajedno sa dobrom koordinacijom pokreta.

Sinhrono plivanje čini kombinacija sporta i umetnosti, i veoma je zahtevan, jer podrazumeva skup različitih veština, kao što su: plivanje, ronjenje, gimnastika, akrobatika, balet. Od takmičarki se traži da razviju odličnu plivačku tehniku, poseduju osećaj za ritam, steknu sposobnost dužeg zadržavanja daha pod vodom. Pored dobro uvežbane koreografije i usklađenih pokreta, veoma važan je i izgled plivačica, originalnost njihovih kostima, izbor muzike, svetlosni efekti.

Lepota plivačica i atraktivnost njihovih do savršenstva usklađenih pokreta, privlače publiku u velikom broju i ostavljaju ih bez daha. Samim plivačicama bavljenje ovom umetnošću na vodi jača kapacitet pluća, lepo oblikuje mišiće, jača kičmu i srce, podstiče kreativnost i donosi uživanje u usaglašenom, timskom radu.

Ruska ekipa na pred-olimpijskom događaju 2012.godine.