Ples je mašta koja se sprovodi u život! Ples je molitva. Ples je meditacija. Ples se kreće kroz oblake, leti među zvezdama, klizi po Mesecu i doživljava se kao čisto blaženstvo nebesa na zemlji.
Bog se u najčistijoj formi odslikava kroz umetnički izraz. Naša tela postaju instrumenti i kanali muzike koja komuniciraju sa samom suštinom duše, projektujući moć duhovnog sopstva.
Duhovnost igra veliku ulogu u kreativnom i umetničkom izrazu. Verujemo da je ples zapravo najčistiji oblik duhovne energije, koja omogućava povezivanje sa višom svešću i koja premašuje vreme, prostor i stvarnost. Ples je oživljena mašta i snovi više nisu mitske fantazije koje se ne mogu postići. Duhovnost i ples se prepliću od samog početka.
Predstavljamo vam 7 razloga kako to ples predstavlja duhovno iskustvo:

Ples je molitva – kada ne možete rečima da iskažete, jednostavno plešite, a vaše srce će izraziti stvari koje reči ne mogu.

Molitva je jednostavno razgovor sa Bogom i ples vam omogućava da uspostavite direktnu liniju komunikacije. Ples pruža unutrašnji dijalog unutar vašeg srca, duše i duha – dajući vam direktnu liniju ka Izvoru.

Ples je meditacija

Prema Marieke van Vugt-u, piscu članka „Medijacija plesa ili ples meditacije”, „meditacija je najviši oblik kontrole nad umom.” Takođe, meditacija govori o tišini, slušanju i svesnosti. Kada plešete morate imati potpunu kontrolu nad svojim umom kako bi izvršili korake i morate da zaista slušate ono što vam telo govori.
Što dovodi do sledeće stavke:

Biti u trenutku

Ples vam omogućava da budete u trenutku. Na času baleta vaš um ne može da luta. Morate biti u trenutku i potpuno prisutni kako bi pravilno izvršili korake. Živite u sadašnjem trenutku sa svakim korakom koji preduzimate, u potpunosti prisutni i intenzivno fokusirani na usavršavanje vaše veštine.

Ples pruža utočište

Ukoliko se suočavate sa nekim problemima, u trenutku se možete odvojiti od teške realnosti. Kada plešete možete ostaviti sve svoje brige po strani. Plesni pod je vaše svetilište. Bez obzira na sve probleme, postajete daleko od trenutka kada zakoračite na binu ili plesni studio.

Ples uspostavlja vezu sa drugima

Najbolja duhovna veza je veza koju imamo sa drugima. Kada se naš duh podudara i zajedno doživljavamo kretanje, to pruža blaženstvo koje tražimo u duhu zajedništva. Čarobno osećanje povezivanja sa drugima u većoj dimenziji kroz plesnu umetnost je ono što jača duhovno iskustvo. To je metafizički. Putem plesa razvijate „bezuslovnu vezu” sa drugim plesačima, sa publikom — a kada dodirnete srce drugih kroz plesnu igru, emocionalne veze se uspostavljaju.

Ples je vrhunska terapija

Ples i pokret pomažu u pružanju emocionalne podrške i postoje čak programi za plesnu terapiju kao što je Hancock Centar za terapiju pokretom koji nudi plesnu terapiju kao sredstvo za samo-rast i aktuelizaciju.