Energija

Prema drevnim majstorima borilačkih veština, energija je ta neodoljiva suština za kojom svi tragamo. To je osnovna sila koja čini život uzbudljivim, zabavnim, kreativnim i radosnim. Instinktivno, znamo to da što više energije imamo, to se bolje osećamo.

Energija je nevidljiva, nematerijalna supstanca koja širi život i pokreće naša tela. Energija je u vazduhu koji dišemo, hrani koju jedemo i emocijama koje osećamo. Energija nije samo u našem telu, već prožima celu prirodu. Planine se uzdižu, šume rastu, reke teku, životi se razmnožavaju. Sve su to izrazi ove životne energije.

Kvantni fizičari i idealisti svih uzrasta slažu se da smo doslovno napravljeni od energije i da živimo u neograničenom moru energije. Kako to da onda patimo od hroničnog nedostatka energije, umora ili lošeg zdravlja? Medicinska istraživanja pokazuju da su „nedostatak energije” i visok nivo stresa najčešći razlozi posete lekaru.

Razmislite o tome na sledeći način: Ako se dalekovodi pokidaju ili previše pomeraju tokom oluje, sve u kući prestaje da radi ili radi povremeno. Bez struje nemamo toplotu, ne možemo kuvati hranu, gledati TV ili koristiti računar. Ako primenjujemo iste principe na naše umove i tela, vidimo da niska energija uzrokuje nedostatke naše ukupne vitalnosti, utiče na varenje hrane, nivo stresa, libido, našu kreativnost i remeti uživanje u životu.

Čigong značenje

Či (ki ili ći) znači „energiju” kao i „dah”. Gong znači „rad” ili „veština”. Dakle, termin čigong se može prevesti kao „vežbanje disanja” ili „rad sa energijom”. U praksi čigong vežbi, to označava „stručnost u radu sa životnom energijom”. Postati stručnjak za rad sa našom sopstvenom duhovnom energijom daje nam mogućnost izbora i da učinimo da dan i život budu onakvi kakve želimo imati.

Kinesko značenje za či je para ili magla koja se uzdiže iz pirinča. Para ili magla je divna metafora za či, jer je nevidljiva, ipak opipljiva. Para aludira na dah ili disanje. Suptilna kontrola disanja je jedan od ključeva za dobar protok duhovne energije kroz telo.

Primena

Čigong se zasniva na prethodnom znanju da je ljudsko telo energetski sistem. Sve dok ima energiju ili či, živo je, a kada energija nestane, telo umire. Na osnovu glavnih principa klasične taoističke filozofije, čigong je jednostavan i praktičan pristup za sticanje veština po pitanjima zdravlja, sreće i duhovne moći. Oni koji vežbaju čigong nauče kako da postanu samostalni i sposobni u radu sa svojom unutrašnjom energijom. Čigong pojačava unutrašnju energiju omogućavajući da postanete vitalni, zdravi, emocionalno izbalansirani i povezani sa svojim duhom. Ovo formira unutrašnji balans i harmoniju koja vodi do dugovečnosti i dubokog osjećaja svrhe u životu.

Ljudi koji gledaju čigong vide samo sporo, graciozno kretanje ili jednostavno istezanje. Često pitaju: „Kako takav način vežbe može da vam pomogne da budete bolji borac?” Ali, kao ledeni breg, čigong je mnogo više nego što oči vide. Ono što vidite kada gledate čigong je samo površina mnogo dublje i snažnije unutrašnje moći. Čigong je jednostavan. On ne zahteva opremu i potrebno je malo prostora, a jedna vežba može kratko da traje.

Čigong donosi neverovatnu količinu lekovite moći onom ko ga primenjuje. Neki od efekata i izlečenja koji se postignu, često se prepisuju kao čuda, a ne kao posledica čigonga čak i kada ima svedoka. Čigong ima neviđenu dubinu koja može poslužiti za poboljšanje potencijala prirodnog lečenja vašeg tela. Takođe, može vam pomoći da zaronite u svoje duboke unutrašnje moći. Odatle, možete iskusiti ono što želite.