Svaki simbol ima dublje značenje

Osnovna hindu simbolika je iskazana u Darmašastra zapisima, ali mnogo toga se razvilo evolucijom jedinstvenog „načina života”. Površno, mnogi simboli mogu izgledati apsurdno ili čak i glupo, ali otkrivanje dubljeg značenja simbolike je čista radost!

om simbol

Om ili Aum simbol

Om ili Aum

Baš kao što zvuk Om predstavlja četiri stanja Brahman-a, simbol Om napisan na sanskritu takođe predstavlja sve. Materijalni svet u budnom stanju je prikazan velikom donjom krivom. Duboko stanje sna je predstavljeno gornjom levom krivom. Stanje sna, se nalazi između budnog stanja i dubokog stanja mirovanja, odnosno, tamo gde se spajaju. Tačka i polukrug su odvojeni od ostatka i vladaju celinom. Tačka predstavlja stanje apsolutne svesti. Otvoreni polukrug je simbol beskonačnosti i činjenice da se smisao tačke ne može shvatiti ako sebe ograničavamo na konačno razmišljanje.

svastika simbol

Svastika

Svastika

Svastika je bio simbol vrhovnog Boga u drevnoj, jugoistočnoj Aziji i Indiji su ga koristili kao znak za sreću. Kod američkih Indijanaca dugo pre kontakta sa Evropljanima, svastika simbol je predstavljao sreću, dug život i prosperitet.

Šri jantra simbol

Šri Jantra

Šri Jantra

Šri Jantra je snažan simbol pozitivne energije. Poznat je po tome da uvodi u mir, blagostanje, harmoniju i sreću. Šri Jantra je jedan važan i moćan simbol koji daje maksimalnu korist za skoro sve. Mistici i gurui su oduvek znali o moćima trouglastih formulacija kao što su piramide i zvezde. Opisuje se kao simbol svete geometrije.

tilaka simbol

Tilaka

Tilaka

Tilaka simbol se primenjuje na Ajna čakru, prostor između obrva. Ima efekat hlađenja. Pored duhovnog uticaja, primena sandalove paste, ima veliku lekovitu vrednost. Poništava efekat grejanja. Tilaka označava tačku na kojoj se otvara duhovno oko.

rudraksa simbol

Rudrakša

Rudrakša

Rudrakša se smatra najmoćnijom manifestacijom kosmičke sile. Otuda je predmet obožavanja, kao i izvor postizanja višeg sebe. Rudrakša kuglice se uglavnom koriste za pravljenje brojanica a predstavljaju seme voća dobijenog od Rudrakša drveća.

lotus simbol

Lotos

Lotos

Vremenom, tokom mnogih kultura, lotos je bio snažna slika i duhovni simbol. U hinduizmu, budizmu i Egipatskoj religiji, lotos se smatra svetim cvetom. Među njegovim brojnim značenjima lotos je simbol „spontane” generacije, te predstavlja božansko rođenje, duhovni razvoj i samu kreaciju. Pupoljak lotosa simbolizuje potencijal, naročito duhovne prirode. S obzirom da lotos raste iz nečiste vode a cveta kao čist, netaknuti cvet, predstavlja simbol čistote i vaskrsenja.

veena simbol

Vina

Vina

Vina se često poredi sa ljudskim telom. Njegova velika činija (kudam) je kao ljudska glava. Deo vrata sa zakrivljenim krajem u obliku zmaja se poredi sa ljudskim kičmenim stubom. Svaki prag predstavlja pršljen i određeni princip joge. Sam zmaj simbolizuje pobedu nad zlom i hrabrost. Čivije su simbol uma koji kontroliše sve.

bindi simbol

Bindi

Bindi

Tradicionalno, Bindi nose udate Hindu žene na čelu. Bindi simbolizuje žensku energiju i veruje se da može zaštititi žene i njihove muževe. U pitanju je tradicionalni jednostavan znak napravljen pastom od obojene sandalovine, sindura ili kurkume. Bindi je najčešće crvena tačka. Naglašava treće oko, odnosno prostor između obrva, gde je pažnja fokusirana tokom meditacije.

Braman simbol

Brahman

Brahman

U Rig Vedi konačna stvarnost se naziva „Jedno” a u upanišadama „Brahman”. Upanišade opisuju Braman kao večan, svestan, beskonačni, sveprisutan, duhovni izvor univerzuma konačnosti i promene. Braman je izvor svih stvari i nalazi se u svim stvarima. To je Sopstvo (atman) svih živih bića.

dvaja zastava simbol

Dhvaja zastava

Dhvaja zastava

Dhvaja je narandžasta ili crvena zastava koja viori nad hramovima, na festivalima i u povorkama. Predstavlja simbol pobede, i svima signalizira da će „Sanatana Darma preovladati.” Sama boja nagoveštava sunčev životni sjaj.

Trišula simbol

Trišula

Trišula

Trišula je istaknuti hindu simbol koji je povezan sa bogom Šiva. Predstavnik je Svetog Trojstva Brahma, Višnu i Mahesh i označava ravnotežu između snaga stvaranja, očuvanja i uništenja. Takođe se smatra simbolom tri Gune – Raja, Tamas i Satve.

Tripundra simbol

Tripundra

Tripundra

Tripundra je istaknuti hindu simbol koji koriste poklonici Boga Šive. Tripundra simbol se sastoji od tri horizontalne linije napravljene od basma ili svetog pepela koji se stavlja na čelo. Može imati crvenu Bindu tačku odozgo, ili u samom centru.

Šafran boja simbol

Šafran boja

Šafran boja

Ako postoji boja koja može da simbolizuje sve aspekte hinduizma, onda je to šafran – boja vatre, koja odražava Vrhovno Biće.

Buda simbol

Buda mir

Buda mir

Ne postoji put ka miru. Mir je put. Lotosov cvet predstavlja preporod mira koji može biti promena ideja i verovanja ili sposobnost da se sagledaju greške iz prošlosti.

tocak darme simbol

Darma točak

Darma točak

8 puteva do prosvetljenja u budističkoj tradiciji predstavljeno je ovim točkom. Staze su, ispravne namere, ispravan govor, ispravno delovanje, ispravan život, ispravan trud, ispravna svesnost i ispravna koncentracija. Korišćenjem ovog simbola, jača se posvećenost.

gajati jantra simbol

Gajatri Jantra

Gajatri Jantra

Ovaj simbol predstavlja obasjan um i dalekovidu mudrost. Reči i zvuci Gajatri Mantre čine najmoćnije Vedske afirmacije. Korišćenje ovog simbola otklanja mogućnost pravljenja pogrešnih izbora u životu jačanjem celokupne istine. Kada se koristi nad vodom, nosi harmoničnu rezonancu mudrosti celog života. Na većoj, univerzalnoj skali, upotreba Gajatri Mantre i svetog simbola, Gajatri Jantra, predstavlja prosvetljene zvukove, koji zrače prostrano i moćno znanje svim bićima.