“Jedne tople večeri, tokom obilaska spiritualnih punktova u Maroku, našla sam se na ulazu u Saharu, na jednoj planinskoj tvrđavi. Noć je bila topla, činilo se kao da se nebo, posuto zvezdama, stopilo sa zemljom. Uživala sam u mirisima peska iz pustinje, u mističnosti tamom obavijenih planina.

Opojnu tišinu je, odjednom, prekinuo ritmični zvuk udaranja u bubnjeve, vrlo intenzivan, i dovoljno moćan da proizvede padanje u trans. Čula sam i glasove, muške i ženske kako se prepliću, kako izgovaraju recitaciju koja je zvučala kao molitva. Jedan od saputnika mi je objasnio da su te zvuke proizvodili Berberi, narod koji osluškuje sile prirode, i koji su udaranjem u bubnjeve održavali ritam zemlje. Poželela sam da im se odmah pridružim, ali mi je rečeno da ne primaju strance, i da tu inicijaciju sa bubnjevima izvode veoma retko.

Nastavila sam da slušam taj hipnotički ritam i ubrzo sam se sasvim stopila sa njim. Našla sam se izvan vremena i prostora, putovala sam kroz neka druga razdoblja, imala sam utisak da su kroz mene prolazile galaksije, čitav svemir. Postala sam taj zvuk koji me je opčinjavao, postala sam planina, pustinja, pesak, kamen, zvezda. Bila sam, istovremeno, i mala i velika, i konačno svesna toga da postoji nešto više od onoga što doživljavam na nivou svesti. Moja duša se tada probudila, sagledala sam njena beskrajna svojstva i moći, i iskusila drevni osećaj božanske prisutnosti.”

Asja Širovnik Moškon

Asja Širovnik Moškon

Ovu priču mi je, na njoj svojstven, slikovit i nadahnuti način, ispričala Asja Širovnik Moškon, prilikom njenog boravka u Beogradu, u kome je držala radionicu na temu Uvod u Progresiju. Asja Širovnik je uspešan, međunarodno priznat spiritualni vodič, sa širokim rasponom znanja. Jedini je licencirani regresoterapeut Njutnovog Instituta u Sloveniji, i neko kome su prethodni životi i periodi između života predmet proučavanja i istraživanja. U svrhu podizanja svesti pojedinaca bavi se i različitim individualnim i grupnim sensama, koristeći hipnoterapiju, psihoanalizu, life coaching, NLP tehnike u hipnozi. Tokom seminara i radionica, koje organizuje u zemlji i inostranstvu, primetna je njena briga za planetu, za podizanje kolektivne svesti.

Tokom razgovora sa Asjom sam se uverila da su ljudi, sa najrazvijenijim dušama, kakva je njena, srdačni, topli, prijatni, blagi, ljubazni, susretljivi.

Sa pojmom regresije su mnogi već upoznati. Otkrijte nam šta, u stvari, znači progresija?

– Priča o progresiji, o putovanju u budućnost, nije priča o onome što bi moglo da nam se desi, u smislu nekog vidovnjačkog izleta. Mi, na nesvesnom nivou, sami kreiramo budućnost, i tako stvaramo nešto što i ne želimo. Slike iz podsvesti se manifestuju u budućnosti i uzrokuju ono što nam se dešava, a što, ponekad, nije ono što želimo. Duša ima svojstvo da promeni budućnost, odnosno, da nas navede da izaberemo najbolju varijantu od mogućnosti koje su nam date. To se postiže promenom koda, promenom frekvencije na kojoj funkcionišemo. Ako manifestujemo nešto sa stanovišta duše, imamo moć da, od svoje budućnosti, stvorimo najviše što možemo. Svako može da vidi svoju budućnost, ako je spreman da je prihvati, ako znamo da se stvari dešavaju sa svrhom, o kojoj brine viša inteligencija.

Upoznajte nas sa prednostima meditacije.

– Da bismo mogli da postignemo dubinu unutrašnjih svetova, našeg istinskog ja, i da postanemo jedno sa univerzalnom svesti, potrebno je da utišamo buku naših svakodnevnih misli, da iskusimo tišinu. Meditacija nas vodi upravo ka tome. Ona je prirodan način da zavirimo u unutrašnji izraz našeg bića i doživimo dublju povezanost sa životom. To je proces u kome utišavamo unutrašnji um, koji je pun misli, glasova i briga.

Duboko intenzivna iskustva, stečena tokom meditiranja, imaju moć da promene naš život. Osoba koja meditira, utišavajući um, može da iskusi bolje shvatanje njenog stvarnog ja, dublje razumevanje života, prepoznavanje njene uloge i svrhe u sadašnjem životu.

Kako objašnjavate sve prisutniju glad za spiritualnošću, za istraživanje dimenzija duše, za buđenjem, pronalaženjem izvora?

– Mnogi se ljudi širom planete bude tragajući za svetlom, za spoznajom beskrajnih dimenzija duše i u potrebi da se one potpuno realizuju. Potom, došao je kritični momenat u prirodi, na planeti Zemlji, i ljudima je sve jasnije kako je nužno da je, ujedinjeni, izlečimo. Priroda funkcioniše kroz nas, mi smo jedno sa njom, vreme je da naučimo kako da joj se predamo, i kako da je zaštitimo.

Koliko nam je planeta u krizi, na potresan i upozoravajući način je prikazano u dokumentarnom filmu “Before the flood” koji je Leonardo Di Kaprio snimao četri godine, a koji govori o posledicama klimatskih promena. Došlo je, dakle, vreme da se zapitamo šta svi mi možemo da učinimo, posebno ako znamo da smo više od naših tela, da je moguće da manifestujemo mnogo toga sa stanovišta duše.

Šta je najneobičnije što ste iskusili, u sferama koje se nalaze izvan svetovnog vremena i prostora?

– Vrata drugih dimenzija, koje postoje izvan onoga što je vidljivo, su otvorena za one koji su se probudili, koji su promenili svoju svest. U regresiji se prelaze pragovi svih ljudskih ograničenja, ulazi se u svet koji razvija sve potencijale. Tada je moguća jaka i jasna komunikacija sa onostranim, sa duhovnim vodičima, sa bićima visoke svesti, sa voljenim dušama. Ja sam videla i doživela mnogo toga, izdvojiću jedno neobično iskustvo koje mi se dogodilo sa svega 14 godina, kada sam bila veoma bolesna. Izašla sam iz svog tela i videla bića svetlosti. Jasno sam ih razumela kako komentarišu o meni, kako se čude kuda sam se zaputila i konstatovali da još nije moje vreme za odlazak.

Imali ste sreću da upoznate dr Majkla Njutna, koji je nedavno preminuo. Opišite nam taj susret.

– Moj susret sa dr Majklom Njutnom se odigrao pre nego što smo se fizički sreli. Vežbala sam stanje duše i videla dr Njutna u neposrednoj blizini. Poželela sam mu dobar dan i objasnila da je moje telo u Sloveniji, da bih volela da ga upoznam i uživo mu izrazim poštovanje i zahvalnost za sve što je uradio, kao i za knjige koje je napisao. Rekao mi je kako ne može da putuje, i da će, u slučaju da ja dođem kod njega, videti šta bi mogao da uradi, u vezi sa mojom željom. Nekon nekoliko meseci sam dobila e-mail sa porukom koja je glasila: Ako želite da upoznate dr Njutna, sada je dobra prilika. Nisam oklevala da odem u Ameriku, na obuku u njegov Institut. Nakon jednog predavanje me je pozvao na stranu i odao mi priznanje na prezentaciji, uz konstataciju da sam među najboljim terapeutima koje je imao na obuci. Bio je to veliki kompliment za mene. Iskoristila sam priliku da mu kažem kako smo se, dok sam radila meditaciju, sreli kao duše i dogovorili da se upoznamo. Znao je o čemu govorim. Nakon što je otišao u svetlost, javio mi se pesmom, što je jedan od načina komuniciranja duša koje su na drugoj strani.

Za kraj nam recite šta je, po Vašem mišljenju, smisao čovekovog postojanja?

– Delovanje iz stanja duše. Otkriti svrhu našeg postojanja, osluhnuti sebe, slediti svoj put, povezati se sa svojom suštinom. Truditi se da dobijemo uvid u snagu naše podsvesti, u složenost naše ličnosti. Napraviti razliku delovanja između ega i duše. Sve je to važno za čovekovo postojanje. Važno je i da održavamo vibraciju koja nam omogućava da, u svakodnevnom životu, budemo prisutni u višem stanju svesti. Tada primamo poruke naše duše, prepoznajemo njena sećanja i dopiremo do znanja u našim podsvesnim svetovima. Da zaključim, smisao čovekovog postojanja je da probudimo i proširimo svest, da delujemo iz stanja duše, da shvatimo da smo jedno, da smo beskrajna svetlost, i da budemo ispunjeni ljubavlju i saosećanjem.

Razgovor vodila, Slavica Ivaniš