Hvatač snova predstavlja jedan od najvažnijih običaja severnoameričkih Indijanaca. Standardni hvatač snova je trebalo da brani pojedinca od negativnih snova, dopuštajući one dobre.

Za pozitivne snove se smatralo da prolaze kroz sredinu kruga hvatača snova, i da klize niz perje do osobe koja spava ispod. Negativni snovi bi završili u mreži, i nestali kada bi ih prvi zraci sunca obasjali.

Hvatač snova je bio deo domorodačke američke kulture, generacijama.

Legenda hvatača snova

Iktomi je pričao na svetom jeziku. Samo duhovni vođa Lakota je mogao da ga razume. Dok je Iktomi pričao, uzeo je vrbin obruč — koji je imao perje, konjsku dlaku, perle i počeo da plete mrežu.

Davno, stari Lakota duhovni vođa je bio na visokoj planini. Na planini je imao viziju. U svojoj viziji, Iktomi veliki učitelj mudrosti, pojavio se u obliku pauka.

On je govorio o ciklusima života i kako započinjemo život kao bebe. Zatim prolazimo kroz detinjstvo do odraslog doba. Na kraju, dođemo u starost, gde se o nama vodi računa kao o bebama, tako, završavajući svoj ciklus.

Ali, rekao je Iktomi, nastavljajući da plete svoju mrežu, „u svakom trenutku života postoji mnogo sila — nekih dobrih, a nekih loših. Ako slušate dobre sile, one će vas voditi u pravom smeru. Ali, ako slušate loše sile, one će vas povrediti i voditi u pogrešnom pravcu. Tako da te sile mogu pomoći i uticati na harmoniju prirode.”

Dok je pauk pričao, nastavio je da plete svoju mrežu. Kada je Iktomi završio govor, dao je Lakoti mrežu i rekao, „mreža je savršen krug, ali postoji rupa u centru kruga. Koristi mrežu kako bi pomogao sebi i svojim ljudima da postignu svoje ciljeve i iskoriste svoje ideje, snove i vizije. Ako verujete u Velikog Duha, mreža će propustiti vaše dobre ideje, a one loše će biti zarobljene i neće proći.”

Istorija i znanje

Smatra se da indijanski hvatač snova potiče iz Ojibwa Chippewa plemena. Pripadnici plemena bi vezivali pramenove kanapa oko obruča savijenog drveta u vidu kruga ili suze. Uzroci hvatača snova bili bi slični načinu na koji su ovi domoroci vezali tkanine za svoje skije.

Tajna zaštite

Hvatač snova ima nekoliko značenja. Svaka dekoracija i svi materijali koji se koriste za ukras, imaju posebno značenje. Jedna perla u sredini može predstavljati pauka koji se nalazi na mreži. Rasute perle širom mreže mogu predstavljati lepe snove koji su možda bili uhvaćeni tokom noći. Pero predstavlja simbol daha ili vazduha koje je vezano tako da visi iz centra prstena. Ono je od suštinskog značaja za život.

Hvatač snova danas

Tradicija hvatača snova se proširila i na druge Indijanske nacije, kao što su Čiroki i Lakota. Svaka je imala svoju varijaciju po legendi i svom jedinstvenom dizajnu. Čiroki hvatači imaju više razrađen dizajn, i značaj numerologije je predstavljen od strane međusobno povezanih krugova. Ovi hvatači snova bi često imali mnoštvo perli i perje koje ih krasi, a bili su široki šest do dvanaest centimetara u prečniku.

Važno je napomenuti, ukoliko želite da napravite svoj hvatač snova, poštujte istoriju i legende onih originalnih, i na izbor materijala, kao što su vrbe ili koprive koje su bile korišćene u početku. Hvatači snova treba da budu sa jedinstvenim otiskom osobe i nikada ne treba da budu zastupljeni kao pravi Indijanski artefakt. Zakon iz 1990. godine štiti domorodačke Amerikance od drugih.