U svetu kakvim ga poznajemo danas, određeno vreme u mesecu šalje šokove bola na žene širom sveta, i fizički i emotivno. Ipak, naši preci su to videli kao moćan prirodni proces.

Drevna indijska plemena, Dogona Afrike i domorodaca i južnoameričkih plemena (Apači, Maje) su ukorenjeni u uverenju da nema značajnijeg vremena za ženu da otelotvori svoj božanski izraz ženstvenosti nego tokom svojih dana menstruacije. Posebna pažnja i priprema je voditi računa za optimalnu udobnost.

Kultura mesečeve lože

U ovim kulturama pronalazimo zajednički običaj mesečeve lože ili kolibe menstrualnog ciklusa. Nazvane su mesečeve kolibe kao što su i obično ženski ciklusi sinhronizovani u skladu sa mesečevim fazama. Verovalo se da žena kada ima menstruaciju, ima moć da vidi budućnost i poseduje natprirodne moći. Iz tog razloga, žene su dobile mogućnost da provode prvih nekoliko dana u udobnoj usamljenosti kolibe.

Zašto ženama tokom menstruacije nije dozvoljen pristup hramovima.

Prana se sastoji od tri doša od kojih je jedna pod nazivom Vata. Veruje se da je energija Apana Vata dominantna pri menstruaciji, i da su žene tada vrlo podložne apsorbciji energije iz spoljašnje sredine.

Četiri sezone ciklusa

Prema plemenskom predanju, žena poseduje ogroman ekosistem u sebi. To nije samo četiri dana emocionalnosti, već ciklus. U paganskim smislu ciklus može biti podeljen u četiri sezone.

  • Vreme pre ovulacije je proleće; vreme motivacije za nove početke.
  • Ovulacija je leto i savršeno vreme za stvaranje, komunikacije i veze. Takođe vreme plodnosti.
  • Vreme pre same menstruacije je jesen; vreme žetve i povlačenja. Ovo je težek period za većinu žena kako se energija izvlači i introspekcija počinje.
  • Zima, poslednja sezona je menstruacija. Žena počinje da se miri sa svojim bolom. To je najvažnija faza za poštovanje svojih želja, granica i osećanja. Koristeći ovo znanje, možemo napraviti promene u našoj ishrani, našim planovima i vezama kako bi stvorili ravnotežu u našim životima.

Zašto je PMS postao sinonim za menstruacije

PMS uzrokuje bol u stomaku, grčeve, bol u telu, akne, nadutost, nesigurne promene raspoloženja i eksplozije depresije. U članku Lise Rankin, ginekologa i iscelitelja ona piše „Neki mudruju da je PMS prirodan način da se uspori i razmisli o životu.” Ne možete biti superžena sve vreme. U principu, ginekološki problemi proizilaze iz druge čakre. Kada se naša tela bore sa drugom čakrom, to je poziv da se istraži koji su u osnovi spoljni simptomi PMS–a. Energija u drugoj čakri nam omogućava da razvijemo osećaj ličnog identiteta, i uspostavimo granice. To je ujedno i centar za stvaranje. Energija druge čakre nam daje moć izbora.

Zašto moramo da prihvatimo našu žensku moć

Ova osetljivost je zaista poklon. To nam omogućava neposrednost prepoznavanja područja koja nam stvaraju bol i otpor i pokreću nas da shvatimo izvor tog bola. Kada se jasno oseti, duh postaje lakši i mudriji nego ranije. Nije ni čudo što su prvi šamani bile žene. Cilj sada, je da pustimo da nas mudrost naših predaka inspiriše. Da poštujemo kreativne snage unutar nas i koristimo ih da živimo u potpunosti, na zdrav način.

Pogledajte još i „Da PMS ne bude stres!“