Naučnik iz Finske, Heiki Savolainen, navodi da je primetio anomalije na bosanskim piramidama u Visokom koje se ne mogu objasniti kao prirodni fenomen.

Finski istraživač, analizirajući bosanske piramide uočio je još jednu veliku misteriju koja izgleda može da dokaže da je Bosanska dolina piramida prava.

Finski istraživač je zabeležio niz zvukova na vrhu piramide u Visokom koji nisu rezultat bilo kakvog prirodnog fenomena.

Njegovi rezultati su neverovatni.

Finski stručnjak za zvuk boravio je u Visokom, u Bosni i Hercegovini nedelju dana gde je vršio  niz snimanja elektromagnetnih, ultrazvučnih i infrazvučnih fenomena u Bosanskoj dolini.

On je rekao da postoji očigledna veza između elektromagnetnog i ultrazvučnog zračenja na vrhu Bosanske piramide Sunca i podzemnih tunela. To, tvrdi on, pokazuje da su uočeni tuneli i piramide, u stvari jedna te ista celina.

Tema Bosanskih piramida je teško napadnuta od strane istraživača širom sveta koji odbacuju ideju da uopšte postoje Piramide u Bosni.

Međutim istraživanja su pokazala, ne samo da su piramide u Bosni stvarne, već one takođe mogu biti i najstarije stajaće strukture na površini planete.

Prema analizima, Bosanske piramide postoje preko 29 hiljada godina.

Bosanske piramide koje se nalaze u blizini grada Visoko, severozapadno od Sarajeva mnogi smatraju najstarijim piramidama napravljenim ljudskom rukom, koje su otkrivene na našoj planeti.

Piramida Sunca, sa svojom visinom od 220 metara, prelazi Velike piramide Egipta od 147 metara (visine).

Energetske projekcije pokazuju da nivo jonizacije ima preko 43.000 negativnih jona što je oko 200 puta veća od prosečne koncentracije što ukazuje da ove podzemne strukture imaju lekovito dejstvo.

Testovi su potvrdili da su nivoi „negativnog zračenja” u otkrivenim tunelima jednaki nuli.

Kako se ispostavilo, Bosanske piramide mogu biti, na kraju krajeva, jedne od najfascinantnijih antičkih spomenika izgrađenih od davno izgubljene civilizacije koje su naseljavale današnju modernu Evropu desetina hiljada godina unazad.